Datum objave: 06. Kolovoz 2021

GRAD SUPROTNOSTI / Uređeni štekati uz zapuštene, u travu zarasle ulice sa zidovima nagrđenim grafitima. Mora li biti tako?

Diana Ferić
Diana Ferić

Rijetko kome se, prolazeći pokraj restorana Luca i Brigita, neće oteti uzdah oduševljenja kako su vlasnici uredili javnu površinu koju koriste, pa i derutne zidove na  početku Uskočke ulice u kojoj imaju nekoliko stolova. Ali kada vam pogled skrene samo nekoliko metara dalje sigurno ćete se zgroziti viđenim prizorom – razbijene stepenice, uličica potpuno  zarasla u travu, posebno parcela za koju se ne zna čija je.

Tako nešto moglo bi se očekivati u nekom napuštenom seocetu u zaleđu, ali nikako u povijesnoj  jezgri Šibenika. Ta se zapuštena parcela s izmetom i tragovima uriniranja nalazi ispod prozora jednog apartmana, ali vlasnik ne može ništa jer nije njegova.

“Što da vam kažem. Dok je radilo Poduzeće za ceste na ovoj lokaciji tu je bio zid pa se barem to nije vidjelo, ali je netko odlučio srušiti ga i sada imamo to što imamo”, ispričala nam je jedna o stanarki u toj ulici. Ništa nije bolja  ni slika cijele Uskočke ulice kroz koju turisti rado prolaze. Ispod volta stanu i fotografiraju se okruženi neurednim zidovima i neprimjerenim grafitima koje bi trebalo ukloniti. Tu je i derutna kuća s razbijenim balkonskim prozorom na kojoj stoji znak da je to apartman s tri zvjezdice.

Prošetali smo  i  stepenicama koje vode pokraj bivšeg kina “Šibenik”, od modernizirane biše picerije Toni, sada restorana Bava, koja je uvijek neuredna i šporka od  životinjskog i ljudskog izmeta. Sada je ipak pometena, ali i dalje je ruglo tog dijela grada. Vlasnici restorana trude se da javne površine koje su zakupili oplemene i uljepšaju, ali gradske službe baš i ne, a da ne govorimo o neprimjerenim grafitima u povijesnoj jezgri.

FOTO: Danijel Ferić

Iz kategorije: Vijesti