Datum objave: 05. Kolovoz 2021

DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI / U Kninu je cijeli državni vrh, ove godine svečanost bez predstavnika srpske manjine, u Kninu je cijel

Diana Ferić
Diana Ferić

Polaganjem vijenaca kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95 na Trgu Ante Starčević u Kninu u četvrtak ujutro počela je svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja

Vijenac su položili zajedno predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović s izaslanstvom jedinica lokalne samouprave koje je predvodio župan šibenski Marko Jelić. Vijenac je odvojeno položilo izaslanstvo Hrvatskoga sabora na čelu s predsjednikom Goranom Jandrokovićem te izaslanstvo Vlade s ministrima na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Vijenac su također položile udruge obitelji stradalnika Domovinskoga rata.

Predsjednik udruge 9. bojne HOS-a i njen ratni zapovjednik Marko Skejo i ove godine obilježio je obljetnicu Oluje u Kninu uzvikujući "Za dom spremni".

Dok su predstavnici nekoliko braniteljskih udruga na trgu u Kninu polagali vijence na spomenik palim braniteljima, Skejo je održao govor u kojemu je rekao da je "Hrvatska vojska srpskoj kobri satrala glavu".

"Mi smo u zajedništvu, sve gardijske i pričuvne brigade, specijalna policija i naša policija i došli smo se pokloniti i odati počast onima koji su ginuli sa svim oznakama hrvatskim. Kao pripadnik 9. bojne HOS-a želim i ovdje pozdraviti sve naše poginule starim hrvatskim pozdravom", rekao je Skejo, koji je potom tri puta uzviknuo "Za dom" dok su mu okupljeni oko njega odgovarali "Spremni", javlja N1.

Polaganju vijenaca prethodila je budnica ulicama Knina koju je svirao orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Potom je na kninskoj tvrđavi podignuta hrvatska zastava,a među dvadesetak onih koji su je podigli je i zlatna olimpijka iz Knina Matea Erceg.

 

 Dio svečanosti organiziran je na stadionu NK Dinara uz najviše tisuću uzvanika i građana.

U Kninu je cijeli državni vrh, no bez nazočnosti političkih predstavnika srpske manjine koji su najavili da ove godine neće doći na proslavu "Oluje", piše Index. hr.

Naslovna fotografija : Pixell

Iz kategorije: Vijesti