Datum objave: 04. Kolovoz 2021

BURNO NA SJEDNICI ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE / Predložen novi ustroj županijske uprave i smanjivanje broja upravnih odjela

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon 20 minutne stanke prihvaćeno je, većinom glasova, da se  Prijedlog novog ustroja županijskih odjela uvrsti u dnevni red. Prije toga neki su vijećnici ustvrdili kako im materijali nisu potpuni i kako nedostaju stranice.  Dožupanica Iris Ukić Kotarac je još jednom obrazložila da se nitko ne treba toga bojati tih formalnih  izmjena.

" Za sve koji rade svoj posao kvalitetno ima mjesta u županijskoj upravi. Ljudi ima, ali pitanje je bilo je li posao pravilno raspoređen. Ova odluka je skoro pa kopija one prethodne koju je pripremala bivša županijska uprava osim što se spajaju neki upravni odjeli. Ja sam isključivo kriva za ovaj propust s loše kopiranim materijalima u kojima nedostaje stranica.

Prijedlog župana je bio da se da pauza od deset minuta da oni koji nemaju sve stranice  materijala dobiju cjelovit primjerak, za to je apelirala i vijećnica Tanja Lakoš Radić, ali predsjednik Skupštine Stipe Petrina je to odbio jer se, kako je kazao, to zloupotrebljava,a rezultat glasovanja bi bio isti i nakon stanke.

Većinom glasova Prijedlog je prihvaćen. 

Objavljeno ranije:

Kao što  se i očekivalo, sjednica Županijske skupštine počela je burno zbog prijedloga novog ustroja županijskih upravih odjela koji su vijećnici dobili uoči početka sjednice koji je predložen kao dodatna točka dnevnog reda pod nazivom Odluka o ustroju i djelokrugu upravnih odjela. Zbog toga  je negodovao oporbeni HDZ -a smatrajući da ne mogu u nekoliko minuta iščitali  materijal od 20 stranica, a vladajući su u tome pročitali opstrukciju da se ne izmjeni postojeći ustroj kako se ne bi dirao nitko od zaposlenih koji su poslove dobili uglavnom za mandata bivše HDZ -ove vlasti. 

Prvi je reagirao HDZ - ov Nediljko Dujić kazavši da je takav način rada neozbiljan. Podržala ga je i njegova kolegica Tanja Lakoš  Radić. 
 
Intervenirala je dožupanica Iris Ukić Kotarac kazavši: "Ovdje se ništa drastično ne mijenja. Razumijem vašu reakciju jer to su sve vaši kolege, prijatelji, suradnici. Ovdje se samo pribrajaju neki poslovi drugima i ništa više. Ovo ne mijenja ništa suštinski  osim što nama omogućava da provedemo ono za što smo dobili ovlasti i mandat. Može se nešto  promijeniti samo za one koji možda više neće biti izabrani za pročelnike i ništa više", istaknula je.  
 
Podržao ju je SDP -ov vijećnik Joško Šupe.
 
"Moj pokojni dida koji na žalost nije doživio demokratske promjene je uvijek govorio mijenjaju se kočijaši, a kola ostaju ista. Mi s ovim danas želimo nešto početi mijenjati. Postoji li na kugli zemaljskoj  ijedna jedinica regionalne  samouprave s dva nacionalna parka i dva spomenika pod zaštitom UNESCO -a,a  koja je imala pad indeksa razvijenosti. Mi to moramo promijeniti", napomenuo je.
 
"Mi smo našom reakcijom baš htjeli  da se javi dožupanica i Šupe  jer rekli su ono što smo znali da ćemo čuti, ali to je vaš pravo. Ja znam zašto se Šupi žuri, ali župane Marko ja ovako ne bi nešto radio u tri minute. Da sam ja izabran za župana pitanje je bi li ja zadržao neke pročelnike. To je županovo legitimno pravo, ali mi se ne slažemo s načinom na koji to radite", rekao je Dujić
 
Župan Jelić to je shvatio kao politiziranje koje šteti. 
"Ove izjave unose nesigurnost među službenike u županijskoj upravi. Mene ne zanima kako je tko došao na posao nego kako radi. Ja nisam blag poslodavac i vrlo sam zahtjevan. Nemojte mi politizirati. Ovo je samo naša ideja o harmonizaciji sustava.  Mi nemamo puno vremena jer iza nas je već 60 dana otkako smo preuzeli vlast. Radili smo i do sada puno, i to za naše poduzetnike, a mi se natežemo oko toga da će umjesto 13 biti 8 upravnih odjela. Nitko po ovom ustroju neće izgubiti radno mjesto ", bio je jasan župan Jelić.
Sjednica je radi konzultacija prekinuta i bit će nastavljena za 20 minuta. 
FOTO: Arhiva
Iz kategorije: Vijesti