Datum objave: 15. Srpanj 2021

NIKOLA GRUBIĆ NA VEČERNJEM TV - u / Kad bi Šibenik pogodio jaki potres ne bismo mogli obnoviti povijesnu jezgru

Stanko Ferić
Stanko Ferić

"Ne daj Bože da se dogodi neki potres u Šibeniku jer  mi gradsku jezgru ne možemo obnoviti. Zašto ne možemo? Jer nije napravljeno geodetsko-arhitektonsko snimanje i nije dokumentirano to kulturno naslijeđe",  kazao je Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske gostujući   u  emisiji Večernji TV u kojoj je, u razgovoru s voditeljicom Petrom Maretić Žonjom, rođenom Šibenčankom  govorio o deset godina rada te udruge. Bilo je riječi o projektu Društva - arhitektonskom snimanju 93 bloka u šibenskoj gradskog jezgri koji provode  posljednjih nekoliko godina, u suradnji s Ministarstvom kulture. 
Grubić je podsjetio i sve što je ta udruga napravila na tvrđavi svetog Ivana.

"Na samom sv. Ivanu na arheološkim istraživanjima sudjelovalo je više od 250 građana. To smo radili u ljetnim mjesecima. To je bilo jako bitno jer su ta arheološka istraživanja bila krucijalna da završimo projekt Sv. Ivana i da u suradnji s gradom Šibenikom se prijavi na natječaj europskih fondova. Sredstva smo dobili i to 40-ak milijuna kuna  te se ta tvrđava Sv. Ivana obnavlja.  Očekujemo kraj radova na sv. Ivanu do kraja godina i da će tamo biti kampus gdje će djeca učiti o tvrđavama", istaknuo je Grubić, kako piše Večernji. hr.

Udruga je od samog svojeg početka krenula u revitalizaciju šibenskih tvrđava , kazao je.

"Svatko  od 400 članovi udruge na svoj je  način pridonio obnovi utvrda, koje su prepoznate i u medijima.  Gosti posjećuju te utvrde i na njima se odvijaju brojni događaji. Dali smo jednu novu dimenziju tim tvrđavama. Osim što su se uredile, one imaju neke dodatne sadržaje",  naveo je i pohvalio Šibenčane za uključivanje u projekte.

Iz kategorije: Vijesti