Datum objave: 13. Srpanj 2021

SUTRA JOŠ VEĆI OPREZ U PROMETU / Policija će na cestama u Županiji kontrolirati upotrebu sigurnosnih pojaseva i brzinu kretanja

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Preventivno-represivnu ciljanu akciju usmjerenu na nadzor brzine kretanja vozila i korištenja sigurnosnog pojasa provest će PU šibensko kninska sutra, 14 srpnja,

u vremenu od 10 do 15 sati. Nepropisna brzina je glavni uzrok prometnih nesreća na šibenskom području.

"Osnovni cilj provedbe preventivno-represivne akcije je evidentiranje i sankcioniranje prekršaja brze vožnje kao i nekorištenja sigurnosnog pojasa zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama kao što su smrtne posljedice ili teške tjelesne ozljede, a isto tako i sankcioniranje ostalih uočenih prometnih prekršaja kao što su nekorištenje zaštitne kacige, vožnja pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, nepropisno pretjecanje, istek važnosti prometne dozvole i drugo, a poseban naglasak će biti stavljen na recidiviste u prometu", kaže Šime Pavić, glasnogovornik PU šibensko - kninske.

Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno, pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Statistički gledano u Šibensko - kninskoj županiji bilježimo negativan trend rasta broja prometnih nesreća odnosno u prvih šest mjeseci 2021.g. evidentirano je 379 prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje 2020.g. kad je evidentirano 326 prometnih nesreća, razvidan je porast prometnih nesreća 21 16.3%, posebno je povećan broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 30,9% (127 – 97) dok je nažalost od posljedica prometnih nesreća poginulo 6 osoba.Od navedene 291 prometne nesreće nepropisna brzina je direktni uzrok njih 95.

 Uz povećanje broja prometnih nesreća ove godine bilježimo povećanje i ukupnog broja prometnih prekršaja, prvenstveno broj prekršaja vozača koji ne koriste sigurnosni pojas (1412 u 2021.g. – 1178 u 2020.g.), koji voze neregistrirano ili tehnički neispravno vozilo (224 u 2021.g. – 169 u 2020.g.), koji ne poštuju crveno svjetlo na semaforu ili druge prometne znakove (740 u 2021.g. – 599 u 2020.g.) te koji koriste mobilni telefon tijekom vožnje (338 u 2021.g. – 268 u 2020.g.). Međutim, uz povećanje ukupnog broja prometnih prekršaja, unatoč čestim akcijama i upozorenjima, evidentirali smo skoro jednak broj prometnih prekršaja nepropisne brzine, pa je tako tijekom ove godine evidentirano 3470 takvih prekršaja nasuprot 2020.g. kad su evidentirana 3404 prekršaja nepropisne brzine, kažu u PU šibensko - kninskoj.

Iz kategorije: Vijesti