Datum objave: 28. Lipanj 2021

ŠIRI SE DELTA SOJ KORONAVIRUSA / Šibensko - kninska županija prva u Hrvatskoj po broju zaraženih novom varijatnom koronavisrusa

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Najviše slučajeva zaraze  indijskom, odnosno delta varijantom  koronavirusa je prošlog tjedna bilo u Šibensko - kninskoj županiji, 19, potvrdila je danas u emisiji Hrvatskoj radija  "U mreži Prvog" epidemiologinja Iva Pem Novosel iz HZJZ-a, Iva Pem Novosel. Rekla je kako britanski soj korone još uvijek vlada Hrvatskom: prošlog tjedna sekvencionirano je 207 uzoraka, od toga je 165 ili oko 80 posto alfa ili britanski soj, dok je 26 delta soj. To ne znači da u drugim županijama nema tog soja već to da Šibensko - kninska županija zalje najveži broj uzoraka na testiranje u Zagreb.

Pem Novosel istaknula je da je najviše slučajeva delta soja zabilježeno u Šibensko-kninskoj županiji - 19, zatim šest u Međimurskoj i jedan slučaj u Zagrebu.

 

Delta soj je problematičan jer se širi 30 do 40 posto brže od klasične varijante virusa SARS-CoV-2.

- To je ono što nam je do sada poznato. Delta soj se brže širi i veća je šansa da će osobe koje se njime zaraze biti hospitalizirane. Također, čini se da je uspješnost cjepiva malo manja na indijskom soju. Recimo, ako je učinkovitost cjepiva 95 posto, kod delta soja bit će 80 - ak posto", kaže Ankica Parat Baljkas, šefica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Šibensko - kninske županije. 

Iz kategorije: Vijesti