Datum objave: 19. Lipanj 2021

ISPRIČAJ MI SVOJU PRIČU / Organiziran još jedan razgled povijesne jezgre u kojem su vodiči bili Šibenčanke i Šibenčani

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Projekt šibenske udruge turističkih vodiča "Ispričaj mi svoju priču" nastavljen je i ove godine, a u ulozi turističkih vodiča ovog puta su bili Šibenčani  Dean Petković, Ante Marušić, Edi Kapetanović, Ana Paić i šibenska nevista Karmen Jelčić koji su ispričali neke zanimljivosti o Šibeniku koje su javnosti slabo poznate i priče o Šibeniku kakav je nekada bio. Taj posebni razgled Šibenika koji je privukao veliki broj građana, uglavnom Šibenčana, a neki su prvi put prošli nekim od kala u Docu. Bila je to i prilika za razgovor o boljom prezentaciji Doca, kao dijela povijesne jezgre, a svi su se složili da bi ga u prvom redu trebalo bolje prometno povezati i učiniti dostupnijim zajedno s plažom Banj

Razgled su počeli su u Docu, pored kapelice  gdje je Karmen Jelčić Pulić govorila o crkvi svetog Križa i posebnom raspelu koje se u njoj nalazi. Raspelo je od 15. stoljeća pa do danas neprekidni predmet štovanja i pobožnosti, makar mnogim današnjim Šibenčanima malo poznato ili čak potpuno nepoznato. Križ je po prastaroj predaji doplutao na jednoj gredi, a iz mora su ga izvadili ribari i odnijeli u kuću braće Šestanović... Karmen Jelčić je istaknula kako je šteta što je ta crkva stalno zatvorena i što je turisti koji zalaze na Zagrađe ne mogu razgledati, a mogla bi biti i mjesto održavanja koncerata. 
Edi Kapetanović nastavio je  sa zanimljivom pričom o šibenskom trgovcu i kako su povezane obitelji Dračević, Dominis, Galvani i Gogala, Ante Marušić je podsjetio na jednu od 4M slastičarnice, Dean Petković otkrio je  detalje o prvom šibenskom kafiću "Upitnik", a Ana Paić je podsjetila  gdje je Arsen Dedić pisao neke od svojih pjesama. Razgled je završio u srednjovjekovnom vrtu pored samostana svetog Lovre u kojem je postavljena izložba fotografija s prvog razgleda iz projekta "Ispričaj mi svoju priču". 
Taj je projekt nastao prije dvije godine u sklopu natječaja "Idemo do grada". 
Iz kategorije: Vijesti