Datum objave: 18. Lipanj 2021

KONSTITUIRANA SKUPŠTINA ŽUPANIJE / HDZ prvi put u oporbi, za predsjednika Županijske skupštine izabran Stipe Petrina

Diana Ferić
Diana Ferić

Zapelo je odmah na početku današnje konstituirajuće sjednice Županijske skupštine u kojoj je HDZ prvi put otkako postoji Županiji u oporbi, a većinsku vlast  imaju NL Stipe Petrina, lista Grupe građama Marko Jelić, SDP i koalicija Domovinski pokret. MOST i LOZA. U ime vijećnika koji predstavljaju većinu Stipe Petrina je predložio tri člana  Mandatne komisije, sva tri iz redova većina. Na to je odmah reagirao Nediljko Dujić iz HDZ -a. 

"Je li to ta vaša jednakost koju ste zagovarali u predizbornoj kampanji", kazao je  negodujući što nisu ostavili mjesto za predstavnika HDZ -a koji  ima najviše vijećnika u Skupštini,14. 
"Vidimo da nemate volje za suradnju pa ćemo mi biti protiv tog prijedloga" dodao je.  Javio se potom Ivica Ledenko, vijećnik koalicije DP, MOST i LOZA koji je kazao da njihova predstavnica odustaje biti u toj komisiji i da nude HDZ -u da imenuje svog predstavnika. 
Dujić je to shvatio kao uvredu. "Ja mislim da svečana, konstituirajuća sjednica nije prilika da se nekog vrijeđa. Ja sam gospodinu Jeliću čestitao iste večeri na pobjedi i očekivao sam uvažavanje. Mi ćemo, ako budemo htjeli, predložiti naše predstavnike za radna tijela na idućoj, radnoj sjednici Županijske skupštine. Vladajući su očito vidjeli da su napravili propust  pa se Stipe Petrina na tome i osobno ispričao no HDZ je ostao pri svome i nakon stanke i konzultacije svih klubova. Takav su stav zauzeli i kada je prema Poslovniku predloženo  da do izbora predsjednika Skupštine predsjedava upravi Nediljko Dujić kao prvi na listi HDZ -a kao stranke koja je osvojila naviše mjesta u Skupštini. On je to odbio, a odbili su redom i svi ostali HDZ -ovi vijećnici. Hrvoje Zekanović, vijećnik Hrvatskih suverenista  izašao je također za govornicu, čestitao županu i njegovoj zamjenici na pobjedi te spočitnu vladajućima što u Mandatnoj komisiji nisu predvidjeli mjesta za oporbu. "To se tako ne radi. Praksa je u svim predstavničkim tijelima - gradskim vijećima, županijskim skupštinama pa i u Saboru  da u radnim tijelima participira i oporba. ovo nije dobar početak", kazao je. 
Nediljko Dujić je zamjerio vladajućima što su sazvali konstituirajuću sjednicu upravo na dan kada se obilježava obljetnica osnivanja 113 brigade,  a na njegov prijedlog je minutom šutnje odana počast svim poginulim pripadnicima te brigade.
Budući da su to odbili svi vijećnici HDZ -a sjednicu je nastavio voditi  Stipe Petrina. Podbadanja od strane oporbe bilo je i prilikom izbora predsjednika  Županijske skupštine. Vladajuća većina predložio je Stipu Petrinu za tu funkciju, a Branka Dželaliju iz koalicije DP, Most, LOZA  za potpredsjednika. 
Ivica Ledenko je imao potrebu za govornicom objasniti zašto su s priključili vladajućoj većini kazavši da mu je to prvo i zadnje sudjelovanje u radu Skupštine i da stavlja mandat u mirovanje. 
"Mi smo izašli na izbore jer smo željeli  promjenu u Županiji. Budući da nismo dobili dovoljan broj glasova da to sami provedemo, u drugom krugu, prije nego što se znao pobjednik podržali smo Marka Jelića koji je također zagovarao promjene. Bio je to rizkik, ali se pokazalo da naši birači dišu kao i mi jer su i oni glasali za tu opciju. Nas, kao većinu u Skupštini nije okupila pasja vjera nego vjera u bolju budućnost Šibensko - kninske županije", istaknuo je i svojim istupom, kako mu je kazao Petrina otvorio Pandorinu kutiju, jer su na sličan način počeli istupati i drugi vijećnici. 
 Hrvoje Zekanović, koji je također stavio mandat u mirovanje, naglasio je sastav većine u kojoj su i lijevi i desni, kazavši da je to legitimno. "Želim vam sreću u radu, ali nemojte se praviti da ste čišći od drugih", napomenuo je dodavši kako je siguran kako su među sobom već podijelili  direktorska mjesta 19 županijskih tvrtki. 
 
Tanja Radić Lakoš je pokušala biti sarkastična kazavši u uvodu svog istupa  na sjednici kako se nada da će "zvjezdana prašina u kojoj sada  živi župan Jelić rasuti po svima nama u Županiji i da će poteći med i mlijeko kao što je potekao u Kninu", a onda je prozvala Patrinu zbog njegovog ponašanja u prijašnjim mandatima kazavši da bi ga mogla nazvati  "iskompleksiranim galamdžijom,  pozerom ili hvalisavcem", ali da to neće napraviti, ali i da neće za njega glasati. "Ponašanje koje ste pokazali za prijašnjih mandata u Skupštini bilo je uvredljivo  i uvjerena sam da ćete se tako nastaviti i dalje ponašati", istaknula je, a Petrina je na to dogovorio "Neka  prvi baci kamen onaj tko je bez grijeha". 
 
Pobjedu  Marka Jelića , Stipe Petrine i većine koju su formirali očito ne može još uvijek lako prihvatiti ni Nediljko Dujić koji je to nazvao eksperimentom. "Dobro je da se u Županiji dogodio taj eksperiment, ali ne vjerujem da će on uspjeti. HDZ je godinama imao većinu, nikoga ne podcjenjujem, ali ova većina koju ste formirali  vam je veliki izazov i velika obveza", ustvrdio je. 
 
U ime dvoje vijećnika SDSS -a   za govornicu je izašao  Borislav Šarić budući da je Hrvoje Zekanović posebno istaknuo  suradnju većine s SDSS -om, inzistirao na sastavu te većine i najavio da će ih oporba zbog toga stalno "bockati".  
 Šarić  je kazao kako oni nisu dio većine,a li da će podržati izbor Stipe Petrine za predsjednika Županijske skupštine.
"Nemojte se loptati s nama iz SDSS -a. Prošlih godina nekima nije metalo to što smo ih podržavali u Skupštini. Vidjet ćete da je SDSS hrvatska stranka ,a Šibensko - kninska županija je naša županija", kazao je,a Zekanović mu je na to odgovorio da su dio većinske vlasti, ako glasaju za predloženog predsjednika skupštine. Na kraju je Stipe Petrina izabran s 21 glasom vladajuće većina i vijećnika SDSS -a, HDZ je bio protiv, a Suverenisti suzdržani. 
Branko Dželalija je izabran za potpredsjednika s 20 glasova jer Šarić nije za njega dignuo ruku. 
"Besmisleno je da se u ovoj skupštini dijelimo i stalno ističemo tko ej s kim u koaliciji  jer je 37 vijećnika ravnopravno. Vjerujem da ćemo imati potporu svih za dobre projekte i da ćemo poboljšati uvjete života u Županiji koji sada nisu dobri",  rekao je nakon izbora Petrina. 
U obraćanju vijećnicima na kraju konstituirajuće sjednice  župan dr.sc. Marko Jelić je kazao: " Meni su svi građani jednaki  i rastužilo me je ovo politikantstvo  koje se i danas osjetilo. Mi moramo zajedno raditi  na dobrobiti Županije. Ovo su bili izbori za komunalne čelnike koji upravljaju  komunalnim pitanjima i problemima. Ova vlast je inkluzivna  i nadam s eda ćemo zajedno raditi za opće dobro i nadići ideološke razlike". 
Iz kategorije: Vijesti