Datum objave: 17. Lipanj 2021

BIOHAZARD / Invazivna vrsta pajasen ugrožava NP „Krku”, Pelješac, Dubrovnik, Skradin, Ston. Ministarstvo donosi naredbu o mehaničkom uklanjanju i eliminaciji herbicidima

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ministarstvo gospodarstva i održivog razovja Republik Hervatske donosi Naredbu o uklanjanju izvazivne biljne vrste poznate pod imenom pajasen (Allanthus altissima) s ugroženih područja Nacionalnog parka „Krka”, dijela Pelješca te s područja Dubrovnika, Grada Skradina i općine Ston. Prema Naredbi pajasen će biti iskorjenjivan mehaničkim sredstvima te eliminiran izravnim tretmanom herbicidima na svaku pojedinu biljku kako bi se izbjegle veće štete u okolišu. Sustavno iskorjenjivanje i eliminacija pajasena iz okoliša trajat će sve do travnja 2025. godine. Situacija je vrlo ozbiljna. Pajasen spada u kategoriju biohazarda pa je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja predvidjelo i visoke kazne za pravne i fizičke osobe koje ne budu provodile Naredbu ili ne poštuju njene odredbe.
Pajasen nije problem samo na područjima koja će biti obuhvaćena akcijom iskorjenjivanja i uništavanja. Ta invezivna vrsta koja nema prirodnih neprijatelja i iznimno je agresivna prema domicilnom bilju, u Hrvatskoj je jako rasprostranjena, posebice u Dalmaciji uz Jadransku magistralu.
Pajasen ili Kineski pajasen (Alianthus altissima) kojeg nazivaju i divljim orahom i smrdljivim stablom, jedna je od najopasnijih invazivnih biljaka na svijetu. Visoko je na EPPO (European and Mediterenean Plant Protection Organization) listi opasnih biljnih vrsta jer je agresivan prema domicilnom bilju, brzo raste i lako se prilagođava bilo kojem okolišu, a poseban je problem što nema prirodnih neprijatelja jer proizvodi otrov ailanton, koji onemogućava rast drugih biljaka oko sebe. Štetan je i za ljude jer izaziva alergijske reakcije i dermatitis.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka” pripravna je za ovu izvanrednu situaciju. U svibnju je bila domaćin uvodne konferencije projekta „LIFE CONTRA Ailanthus”, europskog akcijskog plana borbe protiv pajasena na svom području. Ukupna vrijednost projekta je 19,4 milijuna kuna, od kojih 60 posto sufinancira Europska Unija.

Iz kategorije: Vijesti