Datum objave: 12. Lipanj 2021

NA KONCERTE USKORO SAMO S COVID POTVRDOM / Organizator morati prijaviti događaj i broj osoba koji očekuje, a posjetitelji će na ulazu morati pokazati covid-potvrdu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Od početka srpnja, kako saznaje Jutarnji list, covid-potvrda više neće biti samo mogućnost, nego uvjet za organizaciju svih većih i rizičnijih evenata.

U međuvremenu, organizatori koncerata, festivala i predstava te sportskih događaja mogu odlučiti organizirati događaje na koje mogu ući samo oni koji su cijepljeni s dvije doze prije najmanje 14 dana, oni koji su preboljeli covid u posljednjih šest mjeseci i osobe koje imaju negativan test na covid, ne stariji od 48 sati. Mogu organizirati događanja i ne provjeravajući covid-status, ali onda moraju primjenjivati sve rigorozne mjere: obavezne maske, razmak, jedan gost na četiri četvorna metra itd.

Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite Jutarnji doznaje da će organizator morati prijaviti događaj i broj osoba koji očekuje, a posjetitelji će na ulazu morati pokazati covid-potvrda ili potvrdu koju su dobili od liječnika, kao i identifikacijski dokument. Kako je riječ o dobrovoljnom odlasku na koncert, posjetitelji dobrovoljno pristaju pokazati dokument, a organizator je dužan to koristiti samo u svrhu prijave nadležnima da provjere status posjetitelja.

Podsjetimo, predsjednik Stožera Davor Božinović pozvao u petak organizatore programa na gradskim trgovima vezano uz početak europskog nogometnog prvenstva da to otkažu.

'Javna događanja i okupljanja i dalje su ograničena na maksimalno 100 osoba što je bitno istaknuti, pogotovo kad je pred nama europsko prvenstvo u nogometi i turistička sezone. Preporuka je svim jedinicima lokalne samouprave da se ne organiziraju javna događanja poput masovnog gledanja nogometnih utakmica', istaknuo je Božinović.

Poručio je da iz Hrvatske ne bi trebale ići slike masovnog okupljanja kao što je bilo proteklih dana, jer to nije dobra pozivnica za strane goste. Utakmice će se moći gledati na terasama kafića koje će nadzirati redari civilne zaštite.

'Želimo poslati poruku državljanima EU da je Hrvatska spremna na sigurnu turističku sezonu', istaknuo je.

Iz kategorije: Vijesti