Datum objave: 10. Lipanj 2021

REZERVIRANA PARKIRNA MJESTA U DOCU / Neki smatraju da se pogoduje vlasniku hotela i turistima, u Gradskom parkingu to opovrgavaju

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zbog rezervirana četiri parkirališna mjesta na ucrtanom parkiralištu u Docu, ispred  novootvorenog hotela Armerun isključivo za goste tog hotela  dio stanovnika Doca iskazao je nezadovoljstvo na društvenim mrežama, a priključili su im se svojim negativnim komentarima i neki drugi građani. Podsjećaju i da je zbog stambeno - poslovnog objekta u Docu i štekata ispred restorana Bronzin koji je u njemu otvoren žrtvovano parkiralište s petnaestak mjesta. O tomu je objavljen post i na grupi "Šibenik zaslužuje bolje".

 "Nakon što su nam oduzeli dvadesetak parkirnih mjesta da bi nam privatni investitor, kako su tada iz gradske uprave rekli, "darovao trg" na kojem su poslije namontirali štekat za svoj ugostiteljski objekt Bronzin, danas su stanarima stare gradske jezgre oduzeta još 4 parkirna mjesta za potrebe novog hotela Armerun u objektu pored. Također od  01. 06. pa sve do 01. 10., zbog turističke sezone stanari više nisu u mogućnosti kupiti povlaštenu kartu (od bezobrazno skupih 500kn/mj) za podzemnu garažu u Poljani. Kao stanar gradske jezgre pitam se zašto moj Grad Šibenik službene stranice radi sve da u Šibeniku bude bolje nekom turistu koji će tu doći možda jednom u životu, nego nama koji tu pokušavamo živjeti? Bezobrazluk! Ukinuto je već 10-15 mjesta i dobili smo "trg", zapravo štekat za restoran. U redu, neka ljudi rade, restoran je skroz pristojan i diže taj prostor. Stvarno kap preljeva  čašu kad se privatnicima ustupa JOŠ javnog prostora ustupa, ovaj put za hotel. Zar nisu izgradili nekakve garaže ili parkirna mjesta za Armerun? Tko je i zašto ovo uopće dozvolio?", napisao je jedan od nezadovoljnika i pozvao građane da reagiraju i iskažu svoje nezadovoljstvo takvim korištenjem javnog prostora.
"Dok god nema nikakve reakcije javnosti, oni će raditi što god ih je volja. Ovo je na štetu svih stanovnika i posjetitelja Dolca (osim Armerun) i treba na ovo reagirati. Sad bi trebali svi koji su ovim pogođeni zvati ured gradonačelnika, pisati mail, zahtijevati da se objasni zašto su to napravili i još važnije da se vrate ta četiri vrijedna mjesta natrag. Ovaj parking je na javnom prostoru, nije vlasništvo hotela ni na koji način", napisali .
 
U Gradskom parkingu  objašnjavaju da to nisu napravili  na svoju ruku kako bi nekome pogodovali  nego na  temelju  ovlasti koje im je dalo Gradsko vijeće, ali i u skladu sa svojom misijom i vizijom. Napominju da njihova zadaća nije samo zadovoljavanje potreba  stanovnika Šibenika nego  "aktivno sudjelovanje u rješavanju problematike prijevoza i prometa u mirovanju Grada Šibenika kako lokalnog stanovništva, ugostitelja i obrtnika, tako i turista uz poseban naglasak senzibiliteta prema osobama s pravom pristupačnosti".
 "Rezervirana parkirališna mjesta na zahtjev korisnika odobrava Gradski parking d.o.o. na rok od najmanje tri  mjeseca za parkirališnu zonu A+ i C, a za nultu parkirališnu zonu na rok od najmanje 12 mjeseci. To se odnosi na A+ zonu koja obuhvaća parkiralište Draga, C zonu koja  obuhvaća parkiralište Gat Krka te nultu parkirališnu zonu obuhvaća parkirališta na sljedećim lokacijama: Obala palih omladinaca, Obala prvoboraca, Obala hrvatske ratne mornarice i Ulica Draga koje je ulično parkiralište. U zonama A+ i C može biti rezervirano najviše 30, odnosno 15 parkirališnih mjesta po pojedinoj zoni u kojoj je dopuštena rezervacija. U zonama A+ i C jedan korisnik može rezervirati ukupno 16 parkirnih mjesta, odnosno 8 po pojedinoj zoni. U nultoj zoni može biti najviše 10 rezerviranih parkirališnih mjesta, pet po korisniku.Ukupan broj odobrenih rezerviranih parkirališnih mjesta u 0-toj zoni može biti najviše 10, a najviše 5 po jednom korisniku", objašnjavaju u Gradskom parkingu.
 Za sada je rezervacija za razdoblje od 1, lipnja 2021. godine do 31. svibnja 2022. godine   odobrena  hotelu „Bellevue“ koji je dobio  5 mjesta, hotelu „Armerun“ za  4 mjesta i JU Tvrđava kulture za  jedno mjesto. Cijene rezerviranih parkirnih mjesta definirane su važećim cjenikom od 1. rujna 2020. koji također odobrava Gradsko vijeće Grada Šibenika. Tako je cijena jednog parkirnog mjesta  660 kn mjesečno za A+ zonu, 770 kn mjesečno za C zonu i  825 kn mjesečno za 0 zonu.
 
FOTO: Grupa "Šibenik zaslužuje bolje"
Iz kategorije: Vijesti