Datum objave: 01. Lipanj 2021

PRIPREMA SE GRADNJA NOVOG VATROGASNOG DOMA / Kreće izrada projektne dokumentacije za novi vatrogasni dom na području bivše vojarne Bribirskih knezova

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradonačelnik Šibenika  Željko Burić potpisao je danas ugovor za izradu projektne dokumentacije za vatrogasni dom. Predmet ugovora je usluga izrade projektne dokumentacije za izgradnju novog vatrogasnog doma, a koji bi mogao postati Centar za borbu protiv prirodnih katastrofa i klimatskih promjena, u zoni bivše vojarne Bribirskih knezova u Šibeniku.

„Zadovoljstvo mi je što nam je ovo prva radna aktivnost u novom mandatu. Projekt izmještanja vatrogasnog doma i gradnje novog je daleko odmakao, iako je posrijedi uglavnom papirnati dio posla, ali iznimno težak i važan. Današnjim potpisivanjem ugovora za izradu glavnog i izvedbenog projekta gradnja novog vatrogasnog doma nezaustavljivo ide dalje.“ , kazao je ovom prilikom gradonačelnik Željko Burić.

Zamjenik gradonačelnika, a ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite grada Šibenika, Danijel Mileta dodao je kako se gradnja novog doma planira na površini 17.300 m2 u zoni bivše vojarne Bribirskih knezova, te kako očekuje da kroz prvu polovicu iduće godine bude završena dokumentacija i ostali preduvjeti za gradnju.

„Procijenjena vrijednost čitavog projekta je oko 40 milijuna kuna, a koje ćemo tražiti, kao i sve ostale kapitalne gradske projekte, u europskim omotnicama koje nam stoje na raspolaganju.“ istaknuo je Mileta.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Šibenika Volimir Milošević zahvalio se Gradu što je prepoznao važnost i potrebu ovog projekta.

Vrijednost danas potpisanog ugovora iznosi 187 tisuća kuna plus PDV, a dokumentaciju će izraditi tvrtka VV projekt d.o.o. iz Splita. Direktor tvrtke Ivan Vulić poručio je kako je posrijedi zanimljiv i obećavajući projekt te nema razloga da Šibenik ne dobije kvalitetan vatrogasni dom.

Zgrada ima građevinsku bruto površino od 3.555 m2, a na građevnoj parceli zauzima površinu od 2.343 m2. Dužina zgrade je 89 m, širina joj je 38 m, a visina 16 m (toranj). Zgrada se sastoji od podruma (samo dio tlocrtne površine zgrade), prizemlja i 1. kata, dok vatrogasni toranj, uz to ima još i 2., 3. i 4. kat u svrhu izvođenja vatrogasnih vježbi. U prizemlje su smješteni sadržaji: garaža, spremišta zaštitne opreme, spremište rezervne i skupne zaštitne opreme, servis vatrogasnih aparata sa spremištem, skladište za pjenila i retardante, autoradionica, praonica, toranj, servis dišnih aparata, hall, hodnik, dnevni boravak i kuhinja, fitnes, apartmani i spremište čistačice. Na 1. kat su smješteni slijedeći sadržaji: dvoran, učionica, hodnici, spavaonice, garderoba, sanitarni čvorovi, tuševi, arhiv, uredi, operativna soba, prostor za odmor, PVS dvorana, sanitarni čvorovi, prostor čistačice, balkon i toranj.

U svaku garažu može se smjestiti dva vozila po dužini, koja mogu djelovati istovremeno i pojedinačno bez ograničenja, jer je pristup u garaže omogućen sa obje strane. Prostorija sa zaštitnom opremom projektirana je neposredno uz garaže. U toj prostoriji su dva stupa za spuštanje vatrogasaca iz spavaonica na katu i jedan sanitarni čvor. Dnevni boravak sa priručnom kuhinjom smješten je u neposrednu blizinu prostorije sa zaštitnom opremom, čime je omogućen brz pristup vatrogasaca zaštitnoj opremi. Na taj način omogućena je maksimalna učinkovitost vatrogasne postrojbe u najkraćem mogućem vremenu. Osnovni sadržaji smješteni na katu su spavaonice vatrogasaca u smjeni i operativni centar. Spavaonice su projektirane na način da se omogući najbrži mogući pristup stupovima za spuštanje. Dimenzionirane su za četiri kreveta. U blizini spavaonica nalazi se garderoba sa sanitarnim čvorom i tuševima. Garderobu je projektirana za 86 vatrogasnih garderobnih ormarića. Prostor za vježbu i obuku vatrogasaca u zatvorenom smješten je u prizemlju građevine. Toranj za vježbu i obuku vatrogasaca na otvorenom smješten je u dijelu građevine u kojem vježba vatrogasaca ne ometa ostale djelatnike.

Iz kategorije: Vijesti