Datum objave: 26. Svibanj 2021

NE BIRAJU SREDSTVA / Kako je Marko Jelić kojeg su kao 15 - godišnjaka četnici protjerali iz Knina 1992. godine sada postao "kninski četnik"?!

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Znali smo da će članovi i simpatizeri HDZ -a, svjesni rizika gubitka vlasti u Županiji, a za  većinu njih to znači i gubitak sigurnosti radnog mjesta do kojeg su lagano dolazili,  u kampanji za drugi krug izbora za župana Šibensko - kninske županiji  na društvenim mrežama igrati prljavo, napadima ad hominem, u ovom slučaju na lik i djelo Marka Jelića,  Paukovog  protukandidata  kojeg podržavaju NL Stipe Petrine,  Lista grupa Građana, SDP i MOST  i Domovinski pokret, ali ne i  da će ići tako daleko da mu broje krvna zrnca i nazivaju ga kninskim četnikom, njega  kojeg su kninski četnici, kao 15 - godišnjaka, s obitelji protjerali iz Knina.

Naravno, u sučeljavanjima to baš i ne dolazi do izražaja jer se tu komunicira koliko - toliko u rukavicama, uljuđeno iako se kandidat HDZ - a Goran Pauk  prepotentno postavlja i pokušava pokazati  da je Marko Jelić, dr. molekularne biologije,  koji je godinama vodio Veleučilište u Kninu, a četiri godine vodi Grad Knin nije dorastao funkciji župana, a on je kao  s njom srastao. Prozvao ga je izravno da je nesposoban i  "da mu on neće dopustiti da kemija po Županiji". Koliko su ti argumenti uvjerljivi presudit će birači, ali to su legitimni načini političke borbe u pokušaju slabljenja političkog protivnika i uvijek više govore o onome tko to izgovara nego o onome na koga se  to odnosi.  Kampanju su velikim dijelom sveli i na sijanje straha o tome kako  sve konce u rukama drži Stipe Petrina kojeg predstavljaju kao "crnog vraga", psovača,  nasilnika kojemu je jedino stalo obračunati se s Paukom i HDZ -ovom vlasti u Županiji, a da je "Jelić" samo smokvin list . Kao, otvaraju oči biračima koji su valjda  maloumni ili ne znaju sami to prepoznati, ako je istina.

No neki ne staju na tome, već u raspravama na društvenim mrežama Jelića nazivaju kninskim četnikom i spočitavaju mu, zamislite, da mu je majka Srpkinja. Kakav krimen!!! I ne rade to anonimno nego se predstavljajući imenom i prezimenom, a među njiima ima i zaposlenika županijskih tvrtki.  Posezanje za takvim argumentima  proizlazi iz nervoze i straha od gubitka vlasti, a Jelić može  biti  sretan ako je to jedino što mu mogu "iskopati" u kampanji.

Smiješno je da je HDZ -ovom biračkom tijelu  veza sa srpstvom sada krimen, a ti im isti Srbi nisu smetali kada su im osiguravali većinu u županijskoj skupštini, a ne smeta im niti suradnja s njima na nacionalnoj razini. Teško da će se zbog takvih hejterskih izjava na društvenim mrežama postidjeti i nakon ove priče koju je Jelić ispričao novinaru Večernjeg lista, nakon što je bio izabran za kninskog gradonačelnika:

"Bilo je tužno i opasno. Mi smo 6. ožujka 1992. uspjeli izaći iz Knina preko Bosne, kamionom iz Livna. Vozio ga je jedan Srbin i tada u Bosni još nije bilo sukoba. Platili smo mu dosta novca i on nas je dovezao u Zadar, koji je te noći stravično granatiran. Pri odlasku iz Knina spasilo nas je to što je vozač kamiona bio Srbin jer smo mogli proći punktove i kontrole Morali smo otići iz Knina. Ja sam došao u školu, imao sam 15 godina. Uperili  su mi u Kninu pištolj u glavu jer sam Hrvat i jer mi je otac Ante, a još prije rata nekoliko njih iz susjednog sela stavilo mi je nož pod grlo i pitalo me što sam. Bilo je teško, ali želim suživot i kršćanski je oprostiti. Oprošteno je."

Oprostit će Jelić, koji je za sebe rekao da je prvenstveno kršćanin, i ovima koji sada pišu kako on ne može biti župan Šibensko - kninske županije jer je "kninski četnik", ali im ne možemo oprostiti mi  jer  takvim  izljevima mržnje  zagađuju  javni prostor,  legitimnu političku borbu i ljudski duh.

FOTO: HINA

Iz kategorije: Vijesti