Datum objave: 22. Svibanj 2021

STIPE PETRINA ZA SLOBODNU DALMACIJU / Pauku izmiče tlo pod nogama, a Županija više neće biti mjesto za zapošljavanje stranačkih kadrova

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Očita je nervoza u redovima lokalnog HDZ -a zbog pobijede Marka Jelića na izborima za župana u prvom krugu i suradnje četriju opcija u Županijskoj skupštini koja ih dovodi prvi put u oporbu, a Stipu Petrinu koji je stao sa svojim kandidima i imenom iza toga pokušavaju  prikazati kao "vraga" i psovača kojem je jedini cilj skinuti ih s vlasti.

Slobodna Dalmacija objavila je intervju sa Stipom Petrinom koji prenosimo:

Primoštenski načelnik Stipe Petrina jedan je od pobjednika lokalnih izbora: već u prvom krugu osigurao je novi mandat, a njegova Nezavisna lista ima većinu u Općinskom vijeću. U šibenskom Gradskom vijeću lista mu stoji odlično, pa bi udružena oporba mogla preuzeti vlast od HDZ-a. U Šibensko-kninskoj županiji već su objavili preuzimanje Skupštine s partnerima, a u borbu za župana, u drugi krug s prvog mjesta kreće Marko Jelić, nezavisni kninski gradonačelnik, u partnerstvu s Petrinom. Trese se HDZ-ova utvrda, na čelu sa županom Goranom Paukom.

Petrina je reportere Slobodne Dalmacije primio u Primoštenu. Evo razgovora:

I što će sad Pauk?
- Čeka se drugi krug, ali Jelić ima dobru prednost. Obećavajuću.

Kako se to dogodilo?
- Ljudima je dosta bahatosti i podcjenjivanja, a to su sve karakteristike koje krase Pauka. Takav je prema svim građanima, uključujući i članove HDZ-a. Takva je osoba. Misli da županija i građani postoje samo radi njega. Prije ili kasnije, to dođe na naplatu. Nije čudo da velik dio članstva koji je dao glas HDZ-u za Županijsku skupštinu nije htio glasati za Pauka. Mnogi nisu ni izašli na izbore.

Zar je i to moguće?
- Prekipjelo im je Paukovo podcjenjivanje.

Kako to vrh stranke nije vidio?
- Smiješno, HDZ je imao ankete, pokazalo se da je Pauk tek četvrti izbor, a ipak su kandidirali za župana. Ali nije moje da prosuđujem njihovu politiku. Mene samo zanima da Pauk ode. Veliku štetu je napravio, u mnogočemu i nepopravljivu. Bez obzira na stranačku pripadnost, on nije osoba vrijedna tog položaja. Promašaj od samog početka.

Kakvi ste danas s njim, bilo je borbeno godinama?
- Mogu mu zahvaliti za desetke izmišljenih kaznenih prijava protiv mene. Očito mu izmiče tlo pod nogama i Županija više neće biti mjesto za zapošljavanje stranačkih kadrova. Nigdje toga ne bi smjelo biti, da javni novac služi za uhljebničke potrebe. O aferama da i ne govorimo.

Na primjer?
- "Afera SEF" ostala je ispod nacionalnog radara i očiju javnosti. Pauku je nestajao novac iz privatnog sefa. Prva vijest spominjala je samo poznatog hadezeovca. Doznao sam o komu se radi i objavio na Facebooku. Pa on je župan! Sto pitanja ima: odakle mu novac, tko ga odnosi i zašto?! Da se to meni dogodilo, ime bi mi bilo na svim naslovnicama. Prozvao sam Općinsko državno odvjetništvo i šibensku policijsku upravu. Sramotno je da nisu dali nijednu službenu informaciju.

Je li bilo koliko novca?
- Prva varijanta govorila je o 650.000 kuna, koje nisu bile prijavljene u imovinskoj kartici. Po njegovim riječima, bilo je 350.000, koje je navodno prijavio. Ali to se ne vidi u kartici. Zaprepašćuje ta sprega župana Pauka, ODO-a i policije. Bilo je pritvoreno i nekoliko ljudi. Meni se obraćao otac jednog od njih, ali iz šibenske policije i Odvjetništva još nijedne informacije o "aferi SEF". Ukratko: na snazi je institucionalno organizirani kriminal.

Strašno je to reći, zar je baš tako?
- Pa zašto nema službene informacije?! Istraga je već završila. Zar nije dužnost Odvjetništva da nešto kaže?! Neki su momci pritvoreni, pa pušteni, onda opet pritvarani. Navodno su reketarili županova sina. Eto, ni novinari o tome nemaju pojma. Pitajte ODO u Šibeniku tko je sve pritvoren i što je s predmetom.

Očito je bilo nekih akcija, spominjete istragu i pritvaranja, kako se ništa nije znalo?
- Bilo je pretresa kuća i oduzetih stvari. Ali je žalosno da ispočetka ni Policijska uprava nije znala za te pretrese. Jedan policajac koji je sudjelovao u pretresu narugao se ocu jednog od tih momaka i rekao mu da su "oni policija Gorana Pauka". A gdje su druge afere: "HNK Šibenik", pa "Poliplast", gdje je Pauk bio direktor i godinama zaposlenik. Izbija na površinu da se zadnje četiri godine ljudima nije plaćalo mirovinsko osiguranje. Zanimljivo, sve te afere se prikrivaju.

Možda se sad razotkriju. Hoće li ga pustiti niz vodu ako izgubi izbore?
- U trenutku kada građani prodišu i osjete slobodu, počet će ispadati županijski kosturi iz ormara. Mi smo bezbroj puta u Skupštini upozoravali: institucije zadužene da bdiju nad higijenom društva udružuju se s onima koje bi trebale istraživati. Sve je isprepleteno. Imate aferu u kojoj treba raščistiti je li javna vodovodna tvrtka financirala i davala jamstva "Šibeniku", Paukovu klubu, pa aferu "Jadranska banka"... Ne zamjeram akterima, nego institucijama koje to ne čiste.

Ispada da su institucije u službi HDZ-a?
- Ne ispada, nego jesu! Primarni cilj im je zaštititi HDZ. Kada dođe do promjene vlasti, neke stvari će se raščistiti.

Što će biti ako Pauk izgubi?
- Vjerujem da će ljudi skinuti paučinu s očiju i prodisati. Naša lista u Županiji je druga po snazi, Već dvanaest godina tražimo broj zaposlenika u županovu uredu, njihov profesionalni profil i budžet za plaće. Ali, odgovora nema.

Kako je to moguće?
- A šta kod nas nije moguće?! Ako podnesem deset, petnaest kaznenih prijava o toj temi, a sve budu odbačene uz obrazloženja koja ne bi prožvakala retardirana osoba, onda sam sve rekao.

Jesu li izbori lijek?
- Naravno, kad dođe nova politička opcija, štakori će napuštati brod.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

Iz kategorije: Vijesti