Datum objave: 18. Svibanj 2021

DOGOVOR NA POMOLU / Četiri stranke i liste u Županijskoj skupštini dogovorile se o suradnji, ostaje li HDZ, prvi put do sada, u oporbi?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Čelni ljudi četriju političkih stranaka i nezavisnih lista koji su osvojili mandate u novoj Županijskoj skupštini na nedjeljnim izborima postigli su, izgleda, dogovor o suradnji prema većinu u tom predstavičkom tijelu i mogli bi ostaviti HDZ  prvi put do sada u oprbi, kako neslužbeno doznajemo. Vlast bi trebala formirati Nezavisna lista Stipe Petrine sa sedam vijećničkih mjesta, Kandidacijska lista grupe birača Marko Jelić sa 6 mandata, SDP sa svoja 3 vijećnika, koliko ih ima i Most, koji se također ulazi u tu postizbornu suradnju. Za HDZ je to sigurno ostvarenje noćne more jer bi ih u tom slučaju porazio njima sigurno najomraženiji politički protivnik - Stipe Petrina.

HDZ im a 14 mandata, a u Skupštinu su još ušla dva vijećnika SDSS-a i dva vijećnika Hrvatskih suverenista i koalicijskih partnera no oni nemaju zajedno većinu. To bi bilo prvi put otkako postoje županije da HDZ nema prevlast u Županijskoj skupštini.

Ostaje i drugi krug izbora za župana i sraz HDZ -ovog Gorana Pauka i kandidata grupe birača i NL Stipe Petrina Marka Jelića koji je pobijedio u prvom krugu, a očekuje se da ponovi pobjedu.

Iz kategorije: Vijesti