Datum objave: 18. Svibanj 2021

MUK NAKON NEDJELJNIH IZBORA / Nitko se javno za sada ne hvali rezultatima jer osim Jelića svi su podbacili, a njega tek prava bitka čeka

Diana Ferić
Diana Ferić

Zašutjeli su od nedjeljnih izbora lokalni političari u Šibensko - kninskoj županiji nakon što su prije toga, u predizbornoj kampanji, izbombardirali birače svojim konferencijama za novinare, hiperprodukcijom javnih istupa, video uradcima, obećanjima. Govore o tome samo kada ih novinari traže komentar. Prošlo je dva dana od izbora, a nema niti jedne konferencije za novinare o analizi rezultata koji su postigli. Ne čudi, jer velika većina nije postigla ono što je htjela, osim što su oni iz manjih stranaka sada u prilici da svoje rezultate dobro naplate u pregovorima o mogućim koalicijama za formiranje vlasti u Gradu i Županiji ili, nazovimo to pravim imenom, trgovinom.

Primjerice, suverenist Hrvoje Zekanović uložio je u kampanju puno truda, vjerojatno i novaca. Vodio ju je, formalno gledajući, po većini PR uzusa, ali ipak nije uspio. Najavljivao je barem ulazak u drugi krug sa Željkom Burićem, ali nije uspio u tome preteći ni SDP -ovog Tonča Restovića koji se, može, kako to narod kaže, skriti u mišju rupu prema rezultatima koje je postigao i kao kandidat za gradonačelnika i s listom za Gradsko vijeće koju je nosio. A prvi je u predizbornoj kampanji istrčao na megdan, koji to naravno nije bio jer tada nije imao sugovornika, objavljivao na društvenim mrežama i video kanalima različite uratke, šetao po gradu u pratnji novinara, umjesto da se družio sa stanovnicim tih četvrti i mjesnih odbora, i pričao o raznim temama koje očito nisu bilo ono što su građani htjeli čuti. Imao je i bolju poziciju jer mu protukandidati iz HDZ -a imaju iza sebe dva mandata pa je bilo očekivano da građani žele promijene kad ono Burić je skoro pobijedio u prvom krugu, osvoji više nego dvostruko glasova birača od njega. Niti u  jednom  od šibenskih kvartova i gradskih naselja nije bio prvi, pa niti na Baldekinu na kojems u birači dugo bili skloni SDP -u. Od ukupno 3441 glasača na Baldekinu, njih 1428 bilo je za Burića, a  za Restovića  samo 279.

Šute za sada i u HDZ -u. Željko Burić je postigao   dobar rezultat, ali ipak nije uspio ući u prvi krug ni uz takve takve ne baš uspješne protukandidate pa ga čeka još 14 dana nečega za što se rezultat već zna, a s listom koju je nosio nije uspio dobiti apsolutnu većinu u Gradskom vijeću što je ipak poraz s obzirom na to da je pozivao na "nastavak sjajne priče" u Šibeniku.

O Pauku kao kandidatu za župana da ne govorimo. Prvi put nije pobijedio u prvom krugu izbora, lista mu također nije donijela mogućnost formiranja vlasti u Županijskoj skupštini bez trgovine. I on je birače zasipao brojnim informacijama i video uradcima vjerujući u svoj poruku "Stabilno", a veći dio onih koji su izašli na izbore očito ne želi takvu stabilnost nego promijene.

Šute, oni pak skromno, i jedini istinski pobjednici na ovim lokalnim izborima u Županiji - Marko Jelić, kandidat za župana Šibensko - kninske županije NL Stipe Petrina i Grupe građana Marko Jelić i njegova zamjenica Iris Ukić Kotara. Pobijedili su u prvom krugu izbora. Šute jer su svjesni da je to tek prvo poluvrijeme i da ih čeka veća bitka i da nije vrijeme za hvalisanje i ležanje na lovorikama. Ne treba biti analitičar ili nešto previše pametan i zaključiti da će HDZ borbu za ostanak na vlasti u Županiji nastaviti "svim sredstvima", pa i onim prljavim i tu su sigurno jači.

Ipak, važnost onoga što je uspjelo Jeliću prepoznato je i na nacionalnoj razini na kojoj ide, u analizama, rame uz rame s pobjedom platforme MOŽEMO u Zagrebu. Njegova je pobjeda   pravo iznenađenje jer kod platforme MOŽEMO je iznenadio samo visok postotak glasova koje su dobili u prvom krugu, a pobjeda je bila očekivana. Osim toga, oni na tome rade već godinama, a imali su dobar vjetar u leđa napadajući Bandićev model vođenja Zagreba i njegove metode rada, pogotovo nečinjenje nakon katastrofalnog potresa u Zagrebu.

Marko Jelić pojavio se u Županiji ipak kao nova snaga,a šansu su mu davale samo ankete za koje je većina mislila da su naručene, a na kraju su anticipirale dobar rezultat. U protekloj kampanji radio je drukčije od drugih kandidata. Nije trošio puno novaca na medije i javne istupe već je hodao po Županiji i razgovarao s ljudima. Izabrao je i dobar model suradnje s nezavisnim načelnicima u Županiji, koji u ga podržali u svojim sredinama u kojima očito imaju povjerenje birača, jer ih je većina - Tonči Turčinov, Ivan Gulam, Marko Grubelić  i Stipe Petrina pobijedila već u prvom krugu. I zadnje, ali nikako manje bitno. On je sada pobrao uspjeh onoga na čemu Stipe Petrina, njegova prva suradnica Iris Ukić Kotarac i njihova ekipa rade već godinama, a to je demontaža vlasti HDZ -a odnosno njihovog načina vođenja Županije i vraćanje vjere građanima da svojim glasom mogu izazvati PROMIJENE. Možda će na kraju, kada se u igru na terenu do 30. svibnja uključe neki drugi meštri, tu pobjedu anulirati i vlast će ostati ista, ali je neće time umanjiti. Jelić i ekipa su očito posredovali prave poruke, a problem dosadašnjih političara, lijevih i desnih, je što uglavnom pričaju svojim članovima i simpatizerima, druže se samo njima i na javnim skupovima, umjesto da se obraćaju onima koje tek trebaju pridobiti.  Jer ovi će sigurno glasati za njih. To vrijedi i za HDZ i za SDP pa i za manje stranke, a to je zato što jer ne mogu izići iz svojih ideoloških okvira i mijenjati se pa niti na lokalnim izborima u kojima to nipošto  nisu  glavne teme.

FOTO: Infovodice

Iz kategorije: Vijesti