Datum objave: 17. Svibanj 2021

REZULTATI IZBORA / Znamo koliko je tko osvojio mandata u GV Šibenika i Skupštini Županije, ali nitko sam nema dovoljno za formiranje vlasti, desne opcije su važne

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska demokratska zajednica i HSLS dobili su najviše glasova na lokalnim izborima za Županijsku skupštinu i Gradsko vijeće Grada Šibenika , ali ni u Gradskom vijeću Grada Šibenika ni u Županijskoj  skupštini   nemaju sami dovoljno mandata za formiranje vlasti, u Županiji niti sa svojim stalnim koalicijskim partnerima SDSS -om.

U Županijskoj skupštini  osvojili  su 14 mandata, Nezavisna lista Stipe Petrina ima 7, Lista Grupe birača Marko Jelić je dobila 6 mandata,  Most i partneri 3, Hrvatski suverenisti i partneri dva i SDSS 2. Skupština Šibensko - kninske županije ima sada 37 vijećnika što znači da ima treba 19 ruku da bi ostali vladajuća opcija. 
Na razini Županije izgledna je kolacija lista Stipe Petrine, Marka Jelića i SDP -a kako je najavio Joško Šupe koji je nosio SDP ovu listu, ako se dogovore oko programa, ali ni njima to nije dovoljno da HDZ ostave u oporbi. To se može dogoditi jedino ako se o suradnji dogovore svi kontra HDZ -a i HSLS -a. Za rezultat će sigurno biti važno i tko će pobijediti u drugom krugu izbora za župana - Pauk ili Jelić.
 
U Gradskom vijeću Grada Šibenika HDZ i HSLS ima deset mandata. Slijede NL Stipe Petrina i SDP koji su  osvojili  po četiri mjesta. Jednima i drugima za formiranje vlasti potrebne su dvije desne opcije koje su ušle u Gradsko vijeće. Hrvoje Zekanović nositelj liste  Hrvatskih suverenista i koalicijskih partnera bio je u kampanji vrlo kritičan u odnosu na aktualnu HDZ -ovu vlast i gradonačelnika Željka Burića kao i Mario Kovač koji u GV ulazi kao prvi na listu Domovinskog pokreta pa suradnjom s HDZ -om riskiraju da se pretvore u njihove žetončiće. 
Iz kategorije: Vijesti