Datum objave: 16. Svibanj 2021

BURIĆU ISKLIZNULA POBJEDA U PRVOM KRUGU ZA NEKOLIKO POSTOTAKA / Treći mandat mu je siguran u drugom krugu, ali ne i HDZ -ova većina u Gradskom vijeću

Diana Ferić
Diana Ferić

Željku Burić, dosadašnjem gradonačelnik Grada Šibenika u dva mandata doslovno je iskliznula iz ruku pobjeda na današnjih izborima već u prvom krugu i to za nekoliko postotaka. Dobio je 46,63 posto glasova, potvrdio je DIP nakon što je obrađeno 100 posto biračkih mjesta. Drugi kandidat po broju glasova SDP -ov Tonči Restović osvojio je znantno manje glasova- 19 posto odnosno 3 171. u odnosu na Burićeva  7 804. glasa. Njih dvojica su ušla u drugi krug koji će zapravo biti gubljenje vremena i novaca jer  Restović teško može dostići Burića  i nema baš šanse  zagrabiti u neko drugo biračko tijelo.

Na trećem mjestu je Hrvojke Zekanović, kandidat Hrvatski suverenista i koalicijskih partnera za kojeg je glasalo  10,53 posto birača koji su izašli na izbore. Izlaznost u Gradu Šibeniku je 41,52 posto. Teško je i pomisliti da bi njegovi glasači podržali  lijevu Restovićevu opciju.
Rezultati SDP -a za Gradsko vijeće su još porazniji jer su po broju glasova, 17, 10 posto, na trećem mjestu, iza NL Stipe Petrina koju je nosila Iris Ukić Kotarac i dobila 18,18 posto  glasova birača. Istina nisu bolje priošli i na izborima 2017. godine. U Gradskom vijeće još ulaze vijećnici Hrvatskih  suverenista i koalicijskih partnera za čiju listu je glasalo 8,9 posto birača te LOZA , DP i HRAST s 7,2 posto glasova. 
HDZ koji ima relativnu većinu neće baš lako moći doći do dodatnih ruku vijećnika za prevlast u Gradskom vijeću, ako nositelji lista  ostanu dosljedni onomu kako su nastupali u predizbornoj kampanji. 
Iz kategorije: Vijesti