Datum objave: 14. Svibanj 2021

DAVOR BOŽINOVIĆ / Sve epidemiološke mjere ostaju na snazi do 1. lipnja iako je situacija puno povoljnija

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nacionalni stožer danas je donio odluku o produženju aktualnih epidemioloških mjera koje vrijede na nacionalnoj razini.

"Iako već gotovo mjesec dana bilježimo pozitivan trend, smatramo da još nije vrijeme za ublažavanje mjera na nacionalnoj razini. Jedina promjena na nacionalnoj razini je ona o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza, gdje se izuzeće od obaveze predočenja PCR testa produžava na šest mjeseci od cijepljenja, a bilo je pet mjeseci. Dolazi do ublažavanja na regionalnoj razini, s poboljšanjem situacije nas obavještavaju iz lokalnih stožera. Što se tiče zagrebačkog stožera, on je tražio produženje mjera koje su na snazi do 31. svibnja, dokad vrijede i sve mjere na nacionalnoj razini. Njihov zahtjev je bio da se produže mjere do 31. svibnja i to smo odobrili", rekao je  Davor Božinović-Božinović.

Potvrdio  je da će nam za posjećivanje nekih događaja trebati covid-putovnice.

"Nastavlja se trend pada brojki novooboljelih. U zadnjih pet dana u odnosu na prosjek tjedan prije imamo pad od 37%, to je značajan pad, ali ne treba se time zanositi jer još uvijek su brojevi novozaraženih jako visoki. U EU smo na 22. mjestu od 27 među zemljama, ali treba imati na umu da je kod nas treći val počeo nešto kasnije. Ako se sjetite onih semafora EK, sve naše županije su u crvenom, ali Istra bi uskoro mogla prijeći u narančasto, a ove sjeverne su u tamnocrvenom. Očekujemo da će sve ići nabolje jer se sve više cijepi. Jednom dozom se cijepilo preko 980.000 ljudi", rekao je Kaić.

"Dosad imamo više od 3000 prijava nuspojava, većina toga je na Pfizerovo cjepivo jer je najviše tog cjepiva i upotrijebljeno. Na Modernu imamo 244 prijave nuspojava. Od svih prijava, 19 se smatraju ozbiljnima, a ostale su blage", rekao je Kaić.

Beroš o zdravstvu

"S jučerašnjim danom imamo manje od 1800 hospitaliziranih, to je za 85 bolesnika manje nego jučer. Ima i još jedna dobra vijest, pojedini covid-centri su počeli polako smanjivati kapacitete. Smanjujemo u Splitu i Osijeku, ali nema opuštanja. Jučer su na respirator spojene još 22 osobe. U Dubravi imamo više od 300 hospitaliziranih, to je relativno velik broj", rekao je Beroš.

"Cijepljenje je u punom jeku, prošli tjedan smo premašili milijun apliciranih doza. Vjerujem da će se danas ili sutra cijepiti naš milijunti građanin. Procijepili smo 29% odraslog stanovništva, ali jasno je da je proces dinamiziran dolaskom većeg broja doza, on se nastavlja i u budućnosti, zato je potreban odgovor zdravstva da se te doze i utroše. Kad uzmemo u obzir i one koji su stekli prirodni imunitet, vjerujem da ćemo do kraja lipnja doseći opseg cijepljenja od 55-60 posto", rekao je Beroš.

"Sve je veći broj cijepljenja u tvrtkama i sve je više zainteresiranih za ta grupna cijepljenja. Kao što znate, osobno sam sudjelovao na cijepljenju na masovnim punktovima u Osijeku, Zagrebu i Splitu, to je išlo jako dobro. Ti masovni punktovi su optimalan odgovor zdravstva na veći dolazak cjepiva", rekao je.

"Čujem da ljudi kalkuliraju da bi bilo bolje cijepiti se na jesen, to je pogrešno"

"Čujem da su prisutne kalkulacije u pučanstvu da bi bilo bolje cijepiti se na jesen jer se virus manje širi ljeti, ali to je pogrešno. Mi danas odlučujemo o svojoj budućnosti, poslušajte struku i cijepite se već danas. Vjerujem da će uskoro doći vrijeme kad ćemo moći omogućiti cijepljenje bez najave, što se već događalo u Varaždinu i Čakovcu", rekao je.

"Dobio sam podatke o naručivanju na cijepljenje. Bilo je više od 679 tisuća naručivanja putem raznih kanala. Imamo potvrđenu 331 tisuću termina za cijepljenje, ali molim i ostale građane da se odazovu apelu i prijave za cijepljenje. U zadnjih tjedan dana značajno je porastao broj naručenih. Cjepivo je tu i pozivam građane da se cijepe", rekao je Beroš.

"Liječnici obiteljske medicine su zaslužni za više od 80% naručenih na cijepljenje, a sada raste broj onih koje naručujemo preko platforme", dodao je ministar zdravstva.

Iz kategorije: Vijesti