Datum objave: 14. Svibanj 2021

NIEMA KRIVACA ZA ZLOČINE U GRUBORIMA / Hrvatsku državu nevoljkost da se kazne krivci za sada košta više od dva milijuna kuna

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatsko pravosuđe nije dokazalo krivnju optuženih za ratne zločine u Gruborima, a troškovi tog procesa koje sada plaća država su golemi – već su prešli dva milijuna kuna, piše Telegram.hr.

Bivši specijalci kojima se sudilo zbog sumnje da su 25. kolovoza 1995., u akciji ‘Oluja obruč’, operaciji čišćenja terena uoči prolaska Vlaka slobode za Split u kojem je bio i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ubili šest srpskih mještana starije dobi, oslobođeni su krivnje. Je li izvještaj s terena krivotvoren nikada nije dokazano. Ostala je samo činjenica da su na samom kraju Domovinskog rata u zoni odgovornosti najelitnije postrojbe hrvatske policije – Antiterorističke jedinice Lučko.

Zbog ubojstva šestero srpskih staraca u dva navrata sudilo se Frani Drlji i Božo Krajini, dvojici bivših pripadnika ATJ Lučko, no njih su dvojica na oba suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođena krivnje zbog nedostatka dokaza. Presuda im je postala pravomoćna u listopadu 2019., a u obrazloženju presude Vrhovni sud je jasno i glasno naveo da se zločin u Gruborima pokušao zataškati. 

– Utvrđena linija zapovijedanja ATJ Lučko, koju nedvojbeno čine zapovjednik i pomoćnik zapovjednika, propustila je poduzeti dužne radnje kako bi se pravodobno otkrili neposredni počinitelji. Njihove propuste treba promatrati u kontekstu svekolike pasivnosti i potpune nezainteresiranosti i drugih zapovjednika, pozicioniranih više i znatno više od zapovjednika ATJ Lučko. Umjesto učinkovitog otkrivanja odgovornih za ubojstva civila Milice Grubor, Marije Grubor, Jove Grubora, Jovana Grubora, Miloša Grubora i Đure Karanovića, samo zato što su bili Srbi, i paljenje kuća u zaselku Grubori, samo zato što u njemu žive Srbi, na djelu je bila sramotna konstrukcija o izmišljenom četničkom napadu i bešćutna ignorancija ratnog zločina protiv civila – stoji u obrazloženju pravomoćne presude.

U analima hrvatskog pravosuđa slučaj Grubori tako će ostati zapisan kao savršen primjer dobro dokumentirane nevoljkosti države da se obračuna s ratnim zločincima u svojim redovima, a to još i skupo plaćamo.

Iz kategorije: Vijesti