Datum objave: 06. Svibanj 2021

PROMET U ŠIBENIKU JUČER, DANAS, SUTRA / Danijel Mileta najavljuje nova prometna rješenja u Mandalini, na Krvavicama, Baldekinu, Vidicima te u Ražinama

Diana Ferić
Diana Ferić

Prometne teme važne su za svakog građanina Šibenika jer one utječu na kvalitetu života u Gradu, a dobra prometna rješenja, u svakom slučaju, olakšavaju svakodnevicu i čine život lakšim i ugodnijim. Uoči lokalnih izbora o prometnoj infrastrukturi u Šibeniku, o onome što smo imali, što imamo danas i kakvi su planovi u budućnosti razgovarali smo sa zamjenikom gradonačelnika i kandidatom za zamjenika gradonačelnika Šibenika na predstojećim lokalnim izborima, mr.sc. Danijelom Miletom:

 

 

Radovi na rekonstrukciji istočnog ulaza u grad s Jadranske magistrale, odnosno čvora Rokići, napreduju ubrzanom dinamikom i bit će završeni prije roka?

Gradilište petlje u Rokićima je najbolje organizirano gradilište koje sam vidio u ova dva mandata na mjestu zamjenika gradonačelnika. Da, radovi će se okončati najmanje mjesec dana prije roka, a ukupna vrijednost projekta će na kraju iznositi oko 32 milijuna kuna, čime će Šibenik dobiti još jedan reprezentativan i siguran ulaz u grad. Još jednom smo uspjeli postići da cjelokupne troškove snose Hrvatske ceste.

Pod prvi uspjeh brojite rekonstrukciju čvora Meterize?

S čvorom Meterize smo jasno pokazali kako treba biti ustrajan u svojim vizijama razvitka Šibenika i kako se pred pripremljenom dokumentacijom, zdravorazumskom logikom te kontinuiranim lobiranjem otvaraju većina vrata ministarstava i državnih institucija. Čvor Meterize je naša prva nacionalna prometna pobjeda.

Što smatrate prvom lokalnom prometnom pobjedom?

Definitivno rekonstrukciju raskrižja Ulice Stjepana Radića i Bosanske ulice. Sjećam se hrpe negativnih natpisa i komentara kad smo obznanili koje rješenje smatramo optimalnim. No, kad smo ga realizirali, priča se promijenila. Nešto slično se dogodilo i kod čvora Meterize, a događa se i kod čvora Rokići. Vraćam se na to da treba imati viziju i biti ustrajan. U suprotnom, nikad ništa nećete realizirati.

Planiraju se još dvije rekonstrukcije ulaza u grad iz smjera Njivica i na Ulicu Velimira Škorpika. Vi ih zovete čvorovi Njivice i Mandalina?

To su zapadni i južni ulazi u grad s Jadranske magistrale, a u projektnoj dokumentaciji, koja je u pripremi, nazivaju se čvor Njivice I i II te čvor Mandalina. Trenutno smo u fazi ishodovanja lokacijskih dozvola. Cjelokupni trošak izrade dokumentacije i izgradnje snosit će ponovo Hrvatske ceste. Kod Njivica su planirana dva kružna toka, jedan na mjestu sadašnjeg ulaza, a drugi između objekata Ere i Supernove - odatle naziv I i II - i prometnica poviše njih, s ostavljenim prostorom za 4 trake u budućnosti. Na sadašnjem semaforiziranom raskrižju pored benzinskih postaja u Ražinama je također planiran denivelirani kružni tok.

Imate dobru suradnju s Hrvatskim cestama?

Da, zadnjih par godina su promptno reagirali na sva naša traženja. Duž Jadranske magistrale napravljen je nogostup kroz Brodaricu, a uskoro će 6 milijuna kuna vrijedna rekonstrukcija ulaza u Žaborić te rekonstrukcija izlaza iz Zatona i Rasline na Šibenskom mostu. U fazi potpisa ugovora s izvođačem su radovi na šetnici i biciklističkoj stazi od restorana Antin gušt do skretanja prema Podsolarskom.

Hrvatske autoceste su također reagirale na traženje novog izlaza s autoputa prema poduzetničkoj zoni Podi?

Nakon nekoliko godina izrade projektne dokumentacije, upravo je u tijeku prethodno savjetovanje pred javnu nabavu za odabir najpovoljnijeg izvođača radova vrijednih oko 40 milijuna kuna. Tim spojem će naša gospodarska zona, koja je proglašena najboljom poslovnom zonom u Hrvatskoj i koja zapošljava preko 1350 ljudi, postati još konkurentnija.

Provodite europski projekt Povećanje integrirane mobilnosti na području Grada Šibenika vrijedan 100 milijuna kuna. O čemu se tu radi?

Tu smo osvojili europski novac kojim smo sufinancirali logistički centar ispod Poljane, odnosno garažu s 256 parkirnih mjesta, te uz pomoć kojeg kupujemo 11 suvremenih niskopodnih autobusa koji će od sljedeće godine voziti na najprometnijim gradskim linijama. Informatizirat ćemo 17 autobusnih stajališta, napraviti mobilnu aplikaciju za pomoć u gradskom prijevozu te izraditi studiju organizacije i integracije javnog prijevoza koja će nam pokazati najbolji model upravljanja istim te definirati potreban broj linija, autobusa, cijena karata i dr.

Imate velike planove?

Planove radimo na osnovu potreba, a njih je zbilja puno, pogotovo u gradskim četvrtima. Broj automobila i promet su kroz godine rasli, a širina ulica i broj parkirnih mjesta je ostao isti. Upravo smo započeli s radovima na proboju Ulice branitelja Domovinskog rata na Vidicima koja će do jeseni prestati biti slijepa ulica i gdje više neće biti krkljanca kroz nju. Kroz sljedeće četiri godine mandata namjeravamo se posvetiti prometu kroz Mandalinu i Krvavice, parkingu duž Ulice 3.studenog 1944. na Baldekinu te spoju iste s Vidicima, povezivanju Ražina i Ražina Donjih novim nadvožnjakom, cesti do tvrđave sv.Ivan i tamošnjem parkingu, nogostupu niz Ulicu Bribirksih knezova, dokumentaciji za proboj glavne ceste od Gimnazije do Prve policijske postaje i dr. Rješavat ćemo ih po istom principu kao što smo riješili, primjerice, rotor u centru Zatona ili novo lice Ulice Kralja Zvonimira.

Ali ne ide uvijek sve po planu?

Naravno da nikad ne ide sve glatko. Kod velikih projekta nailazimo i na velike probleme, ali ih sve rješavamo. Jedino što nam uzmu puno vremena. Primjerice, kod uređenja parkinga na Vidicima na tzv. 'tri trake' nam vrijeme gutaju imovinsko-pravni odnosi i otkup zemlje, dok smo u Njivicama u ulicama Nova VII i Nova VIII četiri puta mijenjali dokumentaciju za lokacijsku dozvolu jer su se susjedi predomislili. Kao što vidite, projekte radimo u suradnji s građanima. Zajedno. (adv)

Iz kategorije: Vijesti