Datum objave: 30. Travanj 2021

USKOK / Kako su Josipa Rimac i Gabrijela Žalac sređivale kredite HBOR - a i uživale u besplatnom krstarenju

Stanko Ferić
Stanko Ferić

USKOK sumnjiči bivšu ministricu Gabrijelu Žalac i bivšu državnu tajnicu Josipu Rimac da su zajedno pritiskale HBOR da tvrtki C.E.M.P. kao investitoru u vjetropark Krš Pađene osigura čim povoljniji kredit.

Kako piše Telegram, USKOK je rekonstruirao poruke iz mobitela Josipe Rimac te utvrdio da je Žalac preko Rimac došla do broja telefona predsjednice uprave HBOR-a Tamare Perko te ju još u rujnu 2018. počela pritiskati oko vjetroparka, prenosimo s portala Index.hr.

Rimac i Žalac su pritiskale ministra Zdravka Marića koji je šef Nadzornog odbora HBOR-a, ali i ostale koji su u tom odboru imali pravo glasa. Žalac je vlasnika tvrtke C.E.M.P Milenka Bašića u porukama nazivala "legendom".

Kontaktirale i Tolušića

Rimac je zbog Bašićevog vjetroparka, piše Telegram, kontaktirala i bivšeg ministra Tomislava Tolušića, koji je kao član Nadzornog odbora trebao na sjednici u HBOR-u vjetropark Krš Pađene staviti na listu strateških projekata. "To će bankarima biti važno", poručila mu je.

Rimac je 19. studenog 2018. Milenku Bašiću poslala i fotografiju sastanka Žalac i Marića. "Kraljice. Sad ih završi", odgovorio joj je Bašić.

Ponovio joj je to i u poruci od 13. prosinca 2018. godine. Tražio ju je zatim da mu osigura sastanak sa svim članovima nadzornog odbora HBOR-a. Rimac odmah zove ministre Darka Horvata i Garija Cappellija te šefa HGK Luku Burilovića.

Unatoč svim tim kontaktima, još u prvoj polovici siječnja 2019., HBOR nije pristajao na zahtjeve C.E.M.P.-a vezano za visinu kredita. Zato je Bašić od Josipe Rimac tražio da pokuša doći i do premijera Andreja Plenkovića. 12. siječnja 2019. Rimac je Bašiću javila: "Samo sam kratko s AP."

"Žalac će stvarno sve napraviti"

Par dana kasnije, navodi USKOK, Rimac dogovara Bašiću sastanak s Marićem i Žalac te zamjenikom ministra turizma Robertom Pendeom. Bašić joj, vidljivo je iz poruka, javlja da je Horvat i dalje protiv, pa ga “moraju svakako”. Zato se Rimac ponovno sastaje s Gabrijelom Žalac, nakon čega javlja Bašiću da će Žalac “stvarno sve napraviti”. Unatoč tome, i 18. siječnja 2019. HBOR odbija kreditirati vjetropark Krš Pađene.

Sastanci Žalac s ulagačima i Rimac

Prije te sjednice ministrica Žalac primila je, prema tvrdnjama USKOK-a, Josipu Rimac i Milenka Bašića u svom tadašnjem ministarstvu. Nakon sjednice javila im je pak da je unatoč svemu zadovoljna.

Bašić Gabrijelu Žalac već 21. siječnja 2019., znači nedugo nakon sjednice u HBOR-u, traži da mu dogovori novi sastanak s ministrom Marićem. Rimac mu, navodi USKOK, povratno javlja da je sastanak doista i dogovoren. Žalac i Rimac donose 24. siječnja ažuriranu studiju vjetroparka u HBOR, što je Rimac, utvrdio je USKOK, i javila Mariću.

Taj isti dan, navode istražitelji, uslijedio je novi sastanak Milenka Bašića s Rimac, Žalac i Marićem. Utvrđeno je i da se 28. siječnja Bašić nasamo sastao s Marićem, piše Telegram.

"Svi su kao kuvane noge, a vrijeme ide"

Nakon što je Rimac 4. ožujka javila Gabrijeli Žalac da se sastala s predsjednikom uprave HPB-a Tomislavom Vuićem i sa “Z”, vjerojatno Zdravkom Marićem, Žalac joj šalje podužu poruku: “Ajde! Treba pomoć sa svih strana. Svi su kao kuvane noge, a vrijeme ide. Ja ću zvati Zdravka i Tamaru i biti im dosadna”. 

Jutarnji piše da je za sve ove usluge Bašić Josipu Rimac nagradio jedrenjem od 2645 eura, a na koje je Rimac povela i Gabrijelu Žalac i Ružicu Njavro, tajnicu u Ministarstvu poljoprivrede. 

„Otet ćemo te od 6. do 9. kolovoza“, napisala je Rimac Gabrijeli Žalac. Na što joj je ministrica odgovorila „Otmite me.“.

FOTO: Narod.hr.

Iz kategorije: Vijesti