Datum objave: 20. Travanj 2021

POVRAT POREZA / Nakon ubrzane isplate korona dodatka umirovljenicima stiže ekspresni povrat poreza. Mladima se vraća više od 700 000 000 kuna.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Povrat poreza građanima Republike Hrvatske počet će ove godine ranije nego što je to bilo do sada. Prema najavama  isplate će početi već 10. svibnja, dakle gotovo mjesec dana ranije nego prošle godine i gotovo tri mjeseca ranije u odnosu na praksu koja je bila na snazi do 2020. godine.
U oči pada podatak da isplata počinje tjedan dana prije lokalnih izbora što je vjerojatno slučajnost i nema veze s izbornom kampanjom kao što je navodno bio slučaj i s isplatom korona dodatka umirovljenicima. Novost pri povratu poreza je davanje prioriteta mladima. Mladi do navršenih 25 godina dobit će sav naplaćeni porez na dohodak i prirez nazad, dok će onima između 25 i 30 godina života država vratiti polovicu naplaćenog poreza. Ministarstvo financija procjenjuje da će mladima biti vraćeno oko 700 000 000 kuna.
Prema podacima iz sustava mirovinskog osiguranja, u Hrvatskoj je u listopadu bilo zaposleno oko 13 tisuća mladih u dobi do 19 godina, zatim 92 tisuće mladih između 20 i 24 godine te 158 tisuća mladih između 25 do 29 godina života.
pravo na povrat plaćenog poreza po toj osnovi ostvaruje se  samo na temelju nesamostalnog rada, odnosno klasičnog radnog odnosa za nekog poslodavca. Mladima koji su ove godine radili samo honorarno, preko ugovora o djelu, dakle koji su bili su primatelji drugog dohotka, uplaćeni se porez neće vraćati automatski nego prema izračunu osobnog odbitka.

Prema propisu koji je donesen na kraju mandata Vlade sadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, građani više ne moraju podnositi godišnje porezne prijave (osim obrtnika i onih koji su registrirani porezni obveznici) jer je Porezna uprava obvezna po službenoj dužnosti obračunati sve porezne obveze svim građanima Hrvatske.

Iz kategorije: Vijesti