Datum objave: 19. Travanj 2021

DEMOGRAFIJA / Polako (ali sigurno) nestajemo, odlazimo, izumiremo... U 20 godina ŠKŽ ima -10 posto stanovnika, a Zadarska +8,5

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibensko - kninska županija prema aktualnim podacima Hrvatskog zavoda za statistiku izgubila je 9,9 posto stanovnika. To je po svim pokazateljima demografska katastrofa. Uzroci su slab natalitet i raseljavanje. Negativni demografski trend traje i dalje bez naznaka da bi mogao biti zaustavljen.
Na žalost Šibensko - kninska županija u hrvatskoj demografskoj stvarnosti nije najlošija. S gubitkom 10 posto stanovništva čak je među "boljim" gubitašima jer su primjerice Ličko - senjska, POžeško - slavonska, Vukovarsko - Srijemaska i Virovitičko - podravska županija u proteklih 20 godina izgubile više od 20 posto stanovništva, a Sisačko - moslavačka (prema rezultatima prije potresa!) više od 23 posto.
Najveći porast broja stanovnika ima Zadarska županija, čak 8,5 posto. Odlična je i Istarska županija s +5,9 posto. Raste i Zagrebačka županija (+4,3) te još samo Dubrovačko - neretvanska (+3,8) i Splitsko - dalmatinska (+2,8). Sve ostale županije demografski kopne.

U aktualnim statističkim podacima navodi se da je Šibensko - kninska županija izgubila desetinu stanovništva i to najviše na području bivše općine Knin.

Iz kategorije: Vijesti