Datum objave: 16. Travanj 2021

EU upozorava da postoji samo ograničen broj znanstvenih dokaza da su cjepivo protiv COVID-19 ili ozdravljenje osobi jamstvo za imunitet, a ne zna se ni koliko dugo imunitet, ako postoji, traje.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

EU uvodi  covid-putovnice jer želi olakšati građanima pravo na slobodu kretanje unutar EU-a. U tu svrhu stvara sustava koji će na jednak, brz i transparentan način, funkcionirati u svim državama članicama. Uvođenje covid putovnica otvorilo je međutim pitanje načina prikupljanja i uporabe osobnih podataka građana, iako bi one trebale sadržavati isključivo podatke o cijepljenju, testiranju i ozdravljenju od bolesti COVID-19. Rješenje se traži u obvezi svih država članice EU  da osiguraju izdavanje digitalnih covid putovnica u skladu sa zakonima EU-a i zakonima o zaštiti osobnih podataka. Međutim stvar nije tako jednostavna jer zemlje članice sukladno zakonima EU moraju voditi računa o svim pravima građana EU dakle i onima koji se ne žele ili ne mogu cijepiti, a pa bi im u slučaju uvođenja covid putovnica bilo oduzeto pravo na kretanje, dakle jedna od temeljnih prava i sloboda građana EU. Naglašava se da covid putovnica ni na koji način ne smije dovesti do bilo kakve izravne ili neizravne diskriminacije, ali da istovremeno mora  biti u potpunosti u skladu s načelima nužnosti i učinkovitosti suzbijanja zaraze što se barem za sada čini nemogućom misijom. Dodatni je problem što EU za uvođenje takve vrste putovnice nema dovoljan pravni okvir te je, da bi bile uvedene, nužno mijenjati neke njene zakone. Uz sve to EU upozorava da postoji samo ograničen broj znanstvenih dokaza da su cjepivo protiv COVID-19 ili ozdravljenje jamstvo za imunitet, a ne zna se ni koliko dugo imunitet, ako postoji, traje.

Uvođenje covid putovnice otvorilo je mnoga pitanja i dvojbe za koja se do sada nije ni znalo da bi mogla postojati, a potvrdilo je i činjenicu da znanost u ovom trenutku još uvijek ne zna dovoljno s čime se čovječanstvo suočilo i kako to s čime se suočilo može učinkovito zaustaviti i onemogućiti. Za sada se rješava pitanje pristupa osobnim podacima koje će sadržavati covid putovnice te zabrane njihove naknadne uporabe u državama članicama nakon završetka pandemije.

Iz kojih izvora će biti  prikupljani podaci o hrvatskim građanima i tko to plaća?
Koordinaciju uspostave covid putovnica provodi  Mreže e-zdravstva Europske komisije (eHealth Network) koja osigurava cjelovitosti, povjerljivosti, raspoloživosti i neporecivosti strojno čitljivih podataka o cijepljenim, testiranim i osobama koje su preboljele COVID-19. Podacima će se pristupati automatski i u stvarnom vremenu iz izvora podataka u vlasništvu Ministarstva zdravstva te će oni činiti podlogu za izdavanje prekograničnih covid putovnica na teritoriju Republike Hrvatske. Vlada Republike Hrvatske osnovala je Radnu skupinu za izradu tehničkog rješenja temeljem koje je Ministarstvo unutarnjih poslova zaduženo za sklapanje ugovora s AKD-om, trgovačkim društvom od posebnog interesa za RH, te za pružanje administrativno-tehničke podrške radnoj skupini. Ministarstvo zdravstva zaduženo je za povlačenje namjenskih sredstava iz Instrumenta za hitnu potporu Europske komisije.  

Članovi Radne skupine su i predstavnici Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP), Službe za međunarodnu suradnju, EU i pravne poslove, koji će sudjelovati u dijelu koji se odnosi na područje zaštite osobnih podataka.  

Iz kategorije: Vijesti