Datum objave: 15. Travanj 2021

ŠIBENIK DOBIVA TERAPEUTA IGROM: Djeci je igra jezik, a igračke su riječi tako da kroz igru najlakše izražavaju svoj unutarnji svijet

Diana Ferić
Diana Ferić

Poznato je da djeca najbrže i najlakše uče kroz igru, a igra je zahvalna i kao terapijska metoda za djecu koja imaju različite emocionalne, ponašajne i druge poteškoće. Upravo za terapeuta igrom usavršava se već više od godinu dana pedagoginja u DV Sunce Martina Nevešćanin, u sklopu projekta "Ustrojstvo smjenskog te razvoj novih programa u Dječjem vrtiću Sunce“ za koji su dobili novac iz Europskog socijalnog fonda. Ona je za sada jedina takva stručnjakinja u Gradu Šibeniku i jedina je iz Dalmacije u ovom ciklusu edukacije koju provode stručnjaci Centra za terapiju igrom u Zagrebu.

 

"Zaista mi je drago što sam dobila mogućnost usavršavati se upravo u području terapije igrom što je bio i moj osobni izbor. Preda mnom je još skoro godinu dana edukacije, ali stečena znanja već sada primjenjujem u radu s polaznicima DV Sunce kod kojih primijetimo neke teškoće. Kao i odrasli i djeca se često nalaze pred izazovima koje teško prevladavaju poput vršnjačkog nasilja, gubitka voljene osobe, gubitka kućnog ljubimca, dolaska mlađeg brata ili sestre u obitelj, razvod roditelja, teškoća u reguliranju emocija i brojnih drugih. To ne moraju biti, iz perspektive odraslih, neka teža stanja ili izazovi. Može biti u pitanju, primjerice, strah od liječnika, koji može onda utjecati na dječje ponašanje. Dio djece ovakve izazove s lakoćom prevlada, a dio djece, baš kao i odrasli, teže se nose s njima. Kada se susretnu sa ovakvim i sličnim životnim situacijama, u kojima bi se odrasli izrazili riječima, djeca se izražavaju kroz igru. Igra je njihov jezik, a igračke su im riječi jer oni se, za razliku od odraslih osoba teško mogu riječima izraziti ono što ih muči i što osjećaju, a itekako duboko proživljavaju životne događaje", kaže Martina.

Vrijeme u kojem živimo je teško i izazovno. Roditelji se, kako primjećuju i u DV Sunce, ponekad teško s tim nose, tako da im je stručna podrška potrebna kako bi razumjeli svoje dijete i podržali ga u odrastanju. Terapijska igra razlikuje se od one svakodnevne, uobičajene dječje igre. Dok je svakodnevna dječja igra spontan, prirodan i važan dio razvojnog procesa, terapija igrom odnosi se na sustavan, terapeutski pristup u kojem se koriste različite metode i tehnike. Razlika između djetetove slobodne igre i terapije igrom usmjerenoj na dijete je da terapeut kroz sigurno okruženje te praćenje djetetove igre stječe duboko razumijevanje djetetovih poteškoća i izazova kroz metaforu igre, ponašanje i komuniciranje s terapeutom.

"U terapiji igrom dijete se kroz pomno odabrane igračke te kreativne tehnike izražava, a terapeut podržava i slijedi dijete u njegovim potrebama te radi s djetetom na razrješavanju izazova s kojima susreće - da proradi svoje osjećaje i probleme, nauči rješavati izazove, ponašati se na društveno prihvatljiv način, stekne potrebne vještine, osnaži svoje odnose s drugima te nauči samo regulirati svoje ponašanje. Mi u svemu tome tražimo što se događa ispod određenih ponašanja, odnosno koja je trenutna potreba djeteta i podržavamo dijete da ih prebrodi ili pak samo kontrolira. Naši neugodni osjećaji kao što su strah, tuga, zabrinutost su normalni pa čak i poželjni i nije poanta u tome da ih izbrišemo nego da djetetu pomognemo kako ih prepoznati te kako se s njima lakše nositi",objašnjava Martina.

Kako bi terapija igrom bila učinkovitija od iznimne je važnosti u rad uključiti i roditelje i druge dionike u djetetovom odrastanju kao što su odgojitelji, učitelji i drugi.        

"Sretni smo zbog toga što kroz projekt Ustrojstvo smjenskog te razvoj novih programa u Dječjem vrtiću Sunce možemo djeci i u ovo izazovno vrijeme pružiti besplatnu podršku i kroz terapiju igrom. Roditeljima je jako važno to što znaju gdje i kako mogu dobiti takvu pomoć i što ne trebaju lutati od institucije do institucije kada primijete kod svog djeteta neke promjene i teškoće", kaže Jasna Grubišić, vlasnica i ravnateljica DV Sunce.

U terapijskoj igraonici djeca koriste pomno izabrane igračke lutke, plišance, pijesak, kostime i maske, figurice, likovni pribor i druge kako bi kroz igru otkrili svoj unutarnji svijet odnosno otkrili svoje potrebe, želje, misli i osjećaje koji im mogu biti teški ili nemogući za izražavanje riječima i kroz razgovor. "Korištenjem nestrukturiranih materijala poput pijeska puno se toga može napraviti. Ne možete niti zamisliti koje sve svjetove i prizore djeca u tome stvaraju, kako se opuste i mnogo toga o sebi kroz takvu igru kažu. Stvaranjem životnih situacija u pijesku dijete ima mogućnost da ponovo proživi to iskustvo, da stvori novi smisao i stekne osjećaj kontrole nad svojim svijetom u koji ponekad djeluje zastrašujuće i moćno ", govori iz svog iskustva Martina koja i na taj način radi s djecom.

U DV Sunce se nadaju da će pronaći model po kojem će stručno znanje koje će njihova pedagoginja steći tijekom ove dvogodišnje edukacije moći ponuditi i djeci izvan njihovog vrtića i njihovim roditeljima jer je zaista riječ o vrlo učinkovitoj terapiji, a malo je onih koji su za nju osposobljeni.

 Prema istraživanju Organizacije terapije igrom Ujedinjenog kraljevstva (PTUK) čak je 70 posto djece pokazalo pozitivne promjene nakon tretmana ove vrste terapije. Takav podatak se može objasniti prirodom odnosa između terapeuta i djeteta koji se razvija i njeguje. Nema prosuđivanja, nema točnog, niti krivog. Omogućavajući takvu atmosferu gdje su granice samo vezane uz sigurnost djeteta, terapeut omogućava djetetu da se slobodno izrazi bilo verbalno, fizički ili kroz igru.

O PROJEKTU:

DV Sunce je dobio 4.622.722,92 iz Europskog socijalnog fonda za projekt Ustrojstvo smjenskog te razvoj novih programa. Cilj je unaprijediti način rada te omogućiti bolju ravnotežu obiteljskog i poslovnog života obitelji s djecom rane i predškolske dobi. Dječji vrtić Sunce svoju djelatnost realizira za potrebe roditelja s administrativnog područja grada Šibenika, te općina Unešić, Bilice, Marina, Rogoznica. Provodi se redoviti cjelodnevni  programi, integrirani program  za djecu s teškoćama u razvoju, te program predškole.

Projektom je predviđeno uvođenje dodatnih usluga u sklopu dječjeg vrtića Sunce . Uz uvođenje smjenskog rada, projektom se uvode i novi  programi za djecu.

Iz kategorije: Vijesti