Datum objave: 14. Travanj 2021

VIJEĆNIK MARENZI: Donijeli smo manjkavu Strategiju razvoja sporta, za nogomet izdvajamo i dalje milijun kuna ili 2 391 kunu po djetetu, a za masovnije plivanje samo 393 kune

Diana Ferić
Diana Ferić
Šibenik je dobio Strategiju  razvoja sporta i sportske infrastrukture od  2020. do  2027. godine po kojoj će se, između ostalog,  izgraditi, razviti i osigurati odgovarajuća infrastruktura za vježbanje i bavljenje sportom svim dionicima društva, promicati tjelesne i sportske aktivnosti djece i mladih te razvoj sportskih talenata i sportskog osoblja. Prihvaćena je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, ali izgleda s puno manjkavosti i nedorečenosti pa se, kako je primijetio dobar poznavatelj sportskih prilika u Gradu i vijećnik s Nezavisne  liste Stipe Petrine Rikard Marenzi, ono što je iznimno važno tek treba odrediti dodatnim dokumentima. Njegov prijedlog da se Strategija vrati na doradu nije prihvaćen, a iznio je niz vrlo uvjerljivih argumenata. 
 "Prvo i najvažnije, želim ponovo naglasiti da pozdravljam izradu i želju da se donese ovaj vrlo važan dokument, iako sam još uvijek uvjeren da ne dijelim jednake prioritete niti iste razloge s naručiteljem ovog dokumenta. Uvjeren sam da je autorici bio cilj prikazati kako je ovo dokument s općim smjernicama iz kojeg tek treba proizići daljnji dokumenti kao posljedica dodatnih istraživanja, ispitivanja, propitivanja i usklađivanja po pojedinim temama. Uz naslov Strategija razvoja sporta i sportske infrastrukture grada Šibenika, nije se mogao zaobići zadani prioritet naručitelja naglašavajući sportsku infrastrukturu kao glavni razlog potrebe donošenja ovog dokumenta. Upravo zbog tog razloga ovaj dokument ne daje pravu sliku, ili bolje reći, ukazuje ali ne naglašava važnost i neophodnost promijene shvaćanja i djelovanja u sportu i za sport. Izostao je pravi nosilac strategije razvoja iz kojeg proizlaze sve potrebe, a time i promjene, pa na koncu i infrastrukturne", ističe Marenzi. 
Marenzi izdvaja jedAN  zanimljiv  primjer u vezi sa  Strateškim cilja 4, koji se navodi u Studiji, a  odnosi  se na financiranje javnih potreba u sportskim i tjelesnim aktivnostima Grada Šibenika. "Navodi se: Aktivnost 4.2 Povećanje proračunskih sredstava javnih potreba koja se provodi kontinuirano s planom povećanja potreba za 5 posto godišnje. Pozdravljam ovu nakanu, ali dodao bih, povećanje da, ali uz korekciju kriterija, odnosno jasnu poruku što mi to hoćemo financirati i što želimo kao konačni rezultat, cilj, financiranja! Imamo analizu   izvučenu iz predložene Strategije uz podatke iz Zajednice sportova Grada Šibenika, iz koje se vidi, da 50 posto ukupnih sredstava izdvojenih za sportske udruge otpada na tri kluba i to HNK Šibenik 1.000.000kn, GKK Šibenik 880.000kn, zajedno s OKK Dražen Petrović 1.115.000kn i VK Solaris 600.000kn. Pitam vas gospodo, da mi objasnite, zašto ti klubovi toliko dobivaju? Jer im možda više treba? Da li su ti sportovi naši prioriteti? Ako jesu, zašto? Ako analiziramo broj članova tih klubova, vidimo da taj kriterij ne drži vodu, mnogo djece izabiru i druge sportove. Po svakom članu primjerice u HNK otpada Šibenik 2.391kn dotiranih sredstava, u košarci čak 2399kn, dok u najmasovnijim plivačkim klubovima ispada 393kn po članu. Što vi, gradski oci, očekujete od klubova, recite nam, rezultat ili vam je možda važno zdravlje i pravilni razvoj naše djece. Znate li gospodo da na svaki uloženi dolar  u sport, uštedi se čak 10 dolara u zdravstvenim ustanovama", činjenice su koje je iznio Marenzi, ali su ostale bez odgovora .
 
On je primijetio i da se na trećini od ukupnih 283 stranice predloženog dokumenta navode, odnosno prepisuje iz urbanističkih i prostornih planova Grada Šibenika, prostori koji su namijenjeni za sportsko-rekreacijsku namjenu, uz više, manje detaljni prikaz sportskih objekata mahom u nadležnosti Javne ustanove „Sportski objekti Šibenik“, ali nisu ni nabrojane osnovne škole u Gradu iako svi nacionalni sportski programi i smjernice upravo naglašavaju provođenje sporta u školskim i predškolskim ustanovama kao osnovni i najvažniji oblik tjelesne kulture. 
"U 25 dječjih vrtića upisano je 1728 djece, u osnovnim školama pohađa 3526 i u srednjim školama ukupno je upisano 2617 učenika. To jedino neosporno bogatstvo ovog Grada, djecu, učenike i omladinu i njihovo zdravlje i sportski razvoj ne razmatra se u njihovoj prirodnoj sredini u školama, a izrađujemo sportsku strategiju. Pitam vas, gospodo, za koga onda ovo radimo?", pita se Marenzi i dodaje kako je čudno da toga u dokumentu nema,a spominju se u analizi dotrajali sanitarni čvorovi i ventilacijski sustav u Sportskoj dvorani na Baldekinu što spada u održavanje sportskih objekata u redovnoj djelatnosti za to zadužene javne ustanove ,a ne u dokument koji se zove "Strategija razvoja sporta i sportske infrastrukture dok se uopće ne spominje održavanje sportskih dvorana osnovnih škola. Sve se svelo na jednu rečenicu koja glasi: 
Obrazovne ustanove u Gradu Šibeniku uglavnom su izgrađene početkom druge polovice prošlog stoljeća te zbog svog amortizacijskog vijeka zahtijevaju dodatna ulaganja za potrebe dugoročne održivosti.  "Spominje se potreba za novom multifunkcionalnom sportskom dvoranom s centralnim igralištem i nizom malih dvorana i popratnih prostorija, zatim izgradnja biciklističkih prometnica, raznih infrastrukturnih sadržaja za mlade, velodroma, izgradnja atletske staze gdje se navodi 8 staza dužine 400m, ali nema ni i od informacija gdje bi to najsvrsishodnije bilo izgraditi, zatim izgradnja zatvorenih teniskih terena ili novi otvoreni i novi zatvoreni 50m bazen, iako sadašnji otvoreni 50m bazen iako ima mogućnost dogrijavanja koristi se samo max. 80tak ljetnih dana usprkos izmijenjenoj klimi u korist toplijih dana, zatim karting staza i autodrom itd. itd. itd. A sve to bez jedne strateške neophodne Odluke kao npr. standard sportske infrastrukture koju treba imati svaka škola u gradu Šibeniku, a ne da je danas još uvijek moguće izgraditi novu školu bez sportske dvorane. Autorica je tek u jednom dijelu navela imena srednjih škola, iako su osnovne škole jedine pod ingerencijom grada. Toliko o sportskoj infrastrukturi i poimanju razvoja sporta", kaže Marenzi. 
 Predložio je Objedinjenu osnovna gradska škola s nizom većih i manjih otvorenih i zatvorenih sportskih terena, bazena i raznih borilišta, na prostoru bivše vojarne Bribirski knezovi,a li to nije prošlo. 
Izradu Strategije gradska vlast je povjerila Ivi Čogelji Juras, a stajala je 80 000 kuna.
Iz kategorije: Vijesti