Datum objave: 13. Travanj 2021

OSVRT NA POSLJEDNJI AKTUALNI SAT GV -a / Neki su vijećnici posljednji put nastupili "umiveno", neki su zadržali kritičnost, a neki postavili naručena pitanja

Diana Ferić
Diana Ferić
Kada ne bismo znali da je danas bila zadnja sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika pred skorašnje lokalne izbore mogli bismo to lako zaključiti samo po aktualnom satu jer su inicijativu kod postavljanja vijećničkih pitanja preuzeli upravo vijećnici HDZ -a, kako je dobro primijetio vijećnik HRAST -a  Nenad Samardžija, koji se inače vrlo rijetko javljaju, a pitanja su, naravno, zvučala kao da su naručena. Tako je vijećnik Dario Kulušić zatražio od gradonačelnika odgovor na pitanje dokle se stiglo u provođenju projekta Batižele pa je gradonačelnik Burić dobio priliku sve lijepo elaborirati, a vijećnica dr.sc. Zorana Bačelić je pitala da joj se obrazložio što će sve biti na platou novouređene tvrđave sveti Ivan što je detaljno opisao Petar Mišura, pročelnik gradskog Upravnog odjela za EU projekte i gospodarstvo. 

Nadalje, zahvaljujući nekim oporbenim vijećnicima koji su očito željeli i u očiva pozicije ostati u dobrom svijetlu također se vidjelo da je to posljednja sjednica u mandatu. Tako je SDP -ov Jošku Šupe zahvalio svima na suradnji i ispričao se ako je nekada prešao mjeru,a gradonačelnik Burić je to s veseljem prihvatio pa mu je uzvratio kako su njegovi istupi bili upravo onakvi kakvi se od oporbe očekuju. "Rekao bih da je ponašanje Šupe primjer kako se može imati svoj stav, ali zadržati normalne odnose opozicije i pozicije. Hvala vam na tome", kazao je.

 
Vijećnik HSS -a Milorad Mišković je izrazio zadovoljstvo što je sudjelovao u donošenju mnogih važnih odluka, ali je pri tome promovirao i vlastitu stranku, HSS, kazavši da su u tome puno doprinijeli upravo HSS  - ovci i njihov duh napominjući da su u toj stranci nekada bili i  Boris Dukić, Ljubica Kardum i predsjednik GV -a Dragan Zlatović.
Anton Dobra, vijećnik stranke MB 365 također se trudio ostati pristojan i pomirljiv. " Čast mi je bilo biti gradski vijećnik jer to  je odgovoran posao. Vidim da smo na kraju pokazali tolerantnost. Ja sam se zdušno  borio za dječje vrtiće, moje Žirje, šibensku bolnicu, neke festivale. Drago mi je i da smo dosta napravili. I mi utječemo na vladajuće. Ponosan sam što je u našem mandatu uređena Poljana, napravljena dva rotora", istaknuo je, a jedino pitanje koje je postavio bilo onu upućeno gradonačelniku Buriću. "Zanima me samo smatrate li da smo svi nakon ovog mandata bolji ljudi".
"Ne znam jesmo li bolji,a li znam da smo svi iskusniji u politici", odgovorio je Burić. 
 
Dosljedni u svojoj kritici ostali su vijećnici s Nezavisne liste Stipe Petrine Iris Ukić Kotarac i dr.sc. Ivo Glavaš.
Iris je kazala kako nije zadovoljna radom Gradskog vijeća. "Ja osobno nisam zadovoljna radom Gradskog vijeća u ovom mandatu. Mi s Nezavisne liste Stipe Petrine uglavnom nismo dobivali odgovore na naša pitanja. Ja sam odavno pitala što je s nagodbom s arhitektonskim biroom Ileković, što je danas pitao i vijećnik Samardžija i nisam ga do danas dobila. Zanima me i što rade gradske stručne službe. Tako niti jedna gradska četvrt nije donijela potrebne dokumente pa se neke odluke švercaju i ne poštuje se postupak. Ne postoji transparentnost rada gradske uprave. Objava proračuna nije transparentnost jer iz toga ne vidimo na što je konkretno potrošen naš novac.  Vi u principu obmanjujete javnost uz plaćeni PR  prije zagrebački sada šibenski", kazala je za govornicom i dodala: "Imate plaćeni PR i ovdje jedni drugima dajete hvalospjeve, a građani su sretni ako prežive u Šibeniku jer ako promaši ova sezona, niti jedan šator nam neće pomoći, tako da gradonačelniče, čestitke na uspješnom radu".
 
"Najbolji PR gradskoj upravi ste vi jer stalno politizirate i ne zanima vas istina. Da vas zaista zanima nagodba s Ilekovićima onda biste došli u gradsku upravu i razmotrili te dokumente.  Toj je taj neki  vaš primoštenski pristup  PR - u.  Što se tiče akata i pravnog znanja tajnika  Ante Galića iza njih stojim. Ta priča o transparentnosti nekih proračuna i pozivanje na tu aplikaciju nije ništa. Pravu transparentnost će provesti Grad  Šibenik preko GIS - a a ne neke vaše kupljene aplikacije", kazao je Burić referirajući se na to što je Općina Primošten jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja je uvela takvu aplikaciju preko koje se javno vidi svaka kuna potrošena iz općinskog proračuna. 
Dr. sc Ivo Glavaš se osvrnuo na medijske napise o tome kako je šibenska bolnica jedna od tri u Hrvatskoj  u kojoj je nestao novac za određenu opremu,a nema ni opreme za što odgovornim smatra gradonačelnika Burića koji je u to vrijeme bio ravnatelj te bolnice.  
"U šibenskoj bolnici nedostaje 4,6 milijuna kuna. Ne znamo gdje su ti novci. Vi ste tada bili odgovorna osoba. Osuđeni prevarant Brčić, inače stomatolog,  je u tri zdravstvene ustanove zavukao za 13 milijuna kuna,a glavni oštećenik je IMEX banka koja je doznala da postoji vještačenje iz kojeg je razvidno da tih uređaja u šibenskoj bolnici nema. Slično se dogodilo i u krapinskoj bolnici. Prevarena je jedna banka, lažnim računima su je navukli da dade kredit, a oštećena je i šibenska bolnica jer  nema uređaja koji su plaćeni.
Gradonačelnik Burić mu je uzvratio da je njegovo pitanje savršeno: "To nema veze sa šibenskom bolnicom. Platili smo sve što smo trebali isplatiti. IMEX banka je tužila šibensku bolnici kao da smo trebali plaćati njima,a ne dobavljaču i izgubili su sva tri sudska postupka. Za nas je taj proces završen i nema nikakve štete za šibensku bolnicu. To nije pitanje za Gradsko vijeće jer je šibenska bolnica u vlasništvu Županije", ustvrdio je decidirano odgovorivši da se ni protiv bolnice ni protiv njega  ne vodi niti jedan kazneni postupak.
 
Vijećnika Samardžiju zanimala je nagodba koja je postignuta  između  arhitektonskog biroa Ilekovića i Grada Šibenika te koliko je to Grad platio. Burić mu je odgovorio kako  je plaćeno sve što su po ugovorima morali platiti, ali ništa određeno. 
"Nakon niza sudskih postupaka koje je pokrenuo Ileković zbog zaštite autorskih prava u projektu rekonstrukcije tvrđave svetog Ivana  došlo je do sporazuma i mi smo mu isplatili  sve što smo po ugovorima trebali", kazao je gradonačelnik Burić. 
Iz kategorije: Vijesti