Datum objave: 13. Travanj 2021

PROJEKT BATIŽELE / Znate li što će biti na području bivšeg TEF -a, o tome me je danas gradonačelnik govorio na sjednici Gradskog vijeća

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi sadržaj koji bi trebao biti na području bivšeg TEF -a je multifunkcionalna dvorana  koja bi služila za održavanje sportskih i glazbenih događanja, ali  i za kongresni turizam, prema onomu što je danas kazao na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća gradonačelnik Željko Burić odgovarajući na pitanje vijećnika HDZ -a Darija Kulušića o tome  što se događa s projektom Batižela.  

Gradonačelnik Željko Burić je to zazvao  "projektom svih generacija Šibenika" i nastavio:

" Šibenik prije ničim nije raspolagao na području bivšeg TEF -a jer je INA imala hipoteku. Najduže blokirani račun jedne tvrtke u povijesti Hrvatske je upravo bio TEF - ov račun. To je sada riješeno tako da su sva potraživanja države riješena tako što su pretvoreni u udjele tako da je preko 70 posto dionica u  zajedničkoj tvrtki Batižele u vlasništvu Grada Šibenika, a 30 posto u rukama države. Odlučeno je da su moguće sve varijante stranog ulaganja od prodaje do davanje terena na koncesiju.  Evropska banka za obnovu i razvoj je angažirala španjolsku tvrtku da napravi analizu tog prostora koju je Gradsko vijeće  prihvatilo. Sada nam slijedi izrada projekata, ali to je usporila COVID kriza iako održavamo online konferencije s partnerima. Potencijalni investitori  zbog pandemije nisu mogli dolaziti. U dokumentima koje smo prihvatili na Gradskom vijeću jasno stoji dinamika daljnjih radnji. Ministrica turizma Nikolina Brnjac  je ovih dana najavila razvoj specifičnog kongresnog turizma za što ne postoji niti jedna centar u Hrvatskoj . Za njih će biti osiguran europski novac,a naš stav je da bi upravo na području TEF -a trebala biti izgrađena multifunkcionalna dvorana za sportske, glazbene priredbe i kongrese. Apostrofirali smo i činjenica da je terene TEF -a blizu i našim sportskim sadržajima kao što su unutarnji i vanjski bazen, nogometni tereni. na to se lako lijepe hoteli, privezišta, plaže...U ovom trenutku izrađuju se planovi,a konačni cilj  je dovođenje  investitora. Za realizaciju tog projekta trebat će od 10 do 15 godina. To je projekt na kojem ne smijemo pogriješiti. To ne smiju biti sadržaji odvojeni od tkiva grada već povezani s Docem i cijelom povijesnom jezgrom. Projekt Batižele ide svojim tempom",  zaključio je gradonačelnik Burić.

Na sjednici GV -a se čulo i kako i kako je u postupku likvidacija tvrtke TEF .

"Budući da u knjigama postoji još potraživanja koja su samo knjigovodstvena to moramo riješiti. Imat ćemo određene porezne obveze prema državi, a to ćemo zatvoriti tako da će jednu od zgrada preuzeti Ministarstvo socijalne skrbi za Centar za socijalni rad u Šibeniku", kazao je Tihomir Paškov, direktor TEF -a i pročelnik gradskog upravnog odjela za imovinu.

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: