Datum objave: 03. Travanj 2021

SPOMENAR / Svjetionik Jadrija slavi 150. rođendan. Podigla ga je Austro - Ugarska u doba kada je Šibenik bio velika i važna luka

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Svjetionik Jadrija slavi 150. rođendan. Izgrađen je 1871. godine u sklopu izgradnje svjetionika, lučkih svjetala, luka, pristaništa i ločkih objekata, golemog danas nezamislivog i neponovljivog projekta kojeg je oslislila i ostvarila Austro - Ugarska Monarhija.
Rođendani svjetionika Jadrija, prvog suvremenog svjetionika na šibenskom području, do sada je redovito obilježavana. Najveća proslava bila je upriličena na Uskrs 1971. godine kada se slavio njegov stoti rođendan. Naravno, Uskrs nije spominjan, ali je znakovito da je to svjetlo koje život znači, slavljeno upravo na Uskrs 11. travnja 1971. godine, dakle godine Hrvatskog proljeća. Tim povodom Društvo filatelista i numizmatičara izdalo je prigodnu kovertu sa žigom na kojem je svjetionik Jadrija. Četrdeset godina kasnije u povodu svog 140. rođendana svjetionik Jadrija dobio je prigodni žig Hrvatske pošte. Ove godine taj svjetionik koji svjedoči o vremenima kada je Šibenik bio važna vojna i trgovačka luka, a vjerno mu služi i danas slavi 150. rođendan no ne zna se kako će ni hoće li uopće biti obilježen. 

Svjetionik Jadrija izgrađen je odlukom Ratne mornarice Austro-Ugarske Monarhije nedugo nakon što je Pula postala glavna ratna luka, a Boka kotorska glavno vojnopomorsko uporište te države koja se raspala u Prvom svjetskom ratu. Austro - Ugarska shvaća je vojnopomorsko značenje Trsta, Rijeke, Malog Lošinja, Šibenika, Rogoznice, Splita... te je duž obala istočnoga Jadrana izgradila svjetionike  i lučku infrastrukturu. Takav građevinski pothvat nakon propasti Austro - Ugarske do danas nije nadmašen i pitanje je da više nikad neće biti poduzet. Sve vlasti koje su izmjenjivale na istočnoj obali Jadranskog mora pa i na šibenskom području tek su održavale naslijeđeno i tek te tu i tamo ponešto i same izgradile, ali je sve to minorno u odnosu velebni pothvat Austro - Ugarske Monarhije. Podignut je na nekadašnjem otoku kojemu ne znamo točno ime, a kako je na njemu bila crkva sv. Andrije, ime Jadrija, baštinili su zapadni ulaz u kanal sv. Josipa, kupalište Jadrija i naselje Jadrija.

Iz kategorije: Vijesti