Datum objave: 18. Ožujak 2021

LOŠE VIJESTI / Slovenija podiže još 60 kilometara žičane ograde prema Hrvatskoj, traži dodatne snage iz Mađarske i Austrije, a najavljuje i vojne ophodnje.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zabrinjavajuća vijest stigla je iz Slovenije. Ta susjedna zemlja najavila je podizanje novih 60 kilometara žičane ograde na granici s Hrvatskom te uz to traži dodane policijske snage iz Mađarske i Austrije koje namjerava rasporediti duž granice. Slovenska vlada raspisala je javni natječaj za nabavu žičane ograde te uz to opremu za video nadzor i optičke kablove koje će ukopati u tlo duž granice.

Kako javljaju agencije u završnoj su fazi pregovori Slovenije s Mađarskom i Austrijom o uključivanju  njihovih policajci u ophodnje duž slovensko - hrvatske granice.

Zašto to Slovenija radi?  Navodno zbog zaustavljanja očekivanog vala ilegalnih migranata prema Sloveniji i schengenskom prostoru. Slovenija osim žičane ograde (zloglasne žilet žice) traži i "kadrovsko pojačanje" iz Mađarske i Austrije zato što, navodno, nema dovoljno vlastitog ljudstva, a ima i najava da bi uz policiju na granicu s Hrvatskom mogla izaći i slovenska vojska.  

Slovenski mediji javljaju da Slovenija ne računa na uključivanje uključivanju hrvatske policije u mješovite ophodnje "jer Hrvatska ima dovoljno posla na svojim granicama prema BiH i Srbiji.

Iz kategorije: Vijesti