Datum objave: 12. Ožujak 2021

SPOMEN-TJEDAN HRVATSKOG JEZIKA / Najbolje nove hrvatske riječi su DIŠNIK, KIHOBRAN I RUKOZBORAC

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Časopis Jezik i Zaklada „Dr. Ivan Šreter“ u povodu obilježavanja Spomen-tjedna hrvatskoga jezika posvećenog sjećanju na donošenje povijesne Deklaraciju o hrvatskom jeziku kojom se 1967. godine obranio hrvatski jezik i na dr. Ivana Šretera, hrvatskog jezičnog mučenika ubijenog u Domovinskom ratu, organizirala je natječaj za najbolje nove hrvatske riječi. Prvu nagradu podijelie su, po ocjeni Povjerenstva, tri nove riječi:  

dišnik za respirator,
kihobran za eng. sneez protector
rukozborac za osobu koja se služi znakovnim jezikom.

Prvu nagradu za dišnik dijele dva tvorbenjaka, Drago Štambuk i Karlo Kulaš; druga nagrada za kihobran pripala je Marinu Periću; treća nagrada za rukozborca pripala je Ani Mihovilić.

Drago Štambuk (hrvatski književnik, trenutačno hrvatski veleposlanik u Iranu) tvorac je prvonagrađene riječi dîšnīk. Već je poznat po svojim tvorbenjačkim uspjesima, sada je već treći put slavodobitnik Šreterova natječaja. Njemu se pripisuju i brojne hrvatske riječ iz medicinskoga nazivlja, poput kopnica za AIDS, ritmodajnik za pacemaker. Veliko je postignuće Drage Štambuka što je uspio ishoditi da 2019. hrvatska narječja budu proglašena hrvatskim kulturnim dobrom. Neovisno jedan o drugom, istu riječ, dîšnīk poslao i student iz Zagreba) Karlo Kulaš tako da su dva slavodobitnika. Drago Štambuk predložio je uz dišnik i disajnik kao istoznačnicu i krunski virus za koronski virus.

Tvorac drugonagrađene riječi kȉhobrān je Zadranin, zaposlenik tvrtke koja proizvodi kihobrane Marin Perić. Njegova novotvorenica prijevod je engleskoga sneeze protector. U nas je u posljednjih godinu dana u istom značenju učestao naziv zaštitini vizir za lice (za usta i nos) uz tumačenje da štiti od prijenosa kapljica. Kihobran je složenica koja je očito tvorena analogijom prema kišobranu: kišobran brani od kiše (kišnih kapljica), kihobran brani od kihanja (kapljica koje nastaju kihanjem). Složenica kišobran smatra se neologizmom iz prve polovice 19. st., naime, prvi se put potvđuje u Mažuranić-Užarevićevu rječniku iz 1842.

Zagrepčanka, zaposlenica IT tvrtke Ana Mihovilić tvoriteljica je trećenagrađene riječi rukozborac. Predložila je dvije riječi, imenicu i glagol: rukozboriti, rukozborac uz tumačenje: govoriti/služiti se znakovnim jezikom za gluhe/ osoba koja govori znakovnim jezikom za gluhe. Za te pojmove postoje riječi - znakovati (govoriti znakovnim jezikom za gluhe) i znakovatelj (osoba koja govori znakovnim jezikom za gluhe) tako da rukozborac i rukozboriti nisu zamjene za postojeće riječi, nego su nove riječi.

Iz kategorije: Vijesti