Datum objave: 10. Ožujak 2021

ZA LJEPŠU POVIJESNU JEZGRU / Grad Šibenika izdvaja oko 780 000 kuna za obnovu fasada u povijesnoj jezgri, potpisani ugovori sa korisnicima subvencija

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradonačelnik Željko Burić potpisao je danas ugovore s vlasnicima stanova u povijesnoj jezgri   koji su ostvarili subvenciju Grada Šibenika kroz Program „Stara gradska jezgra- obnova fasada i krovišta“. Grad Šibenik ovim programom sufinancira polovinu iznosa obnove fasade i krovišta na pet objekata u staroj gradskoj jezgri.

„Nakon uspješno provedenog programa obnove vanjske stolarije u obiteljskim kućama i stanovima u staroj jezgri grada Šibenika, ove godine potičemo obnovu fasade i krovišta. Tijekom 2019. godine sufinancirali smo nabavu i ugradnju nove, energetski učinkovite drvene vanjske stolarije na sedam objekata, a sada subvencioniramo obnovu fasada i krovišta. Ovim projektom nastavljamo pružati potporu stanarima zaštićene povijesne gradske jezgre obzirom da su troškovi života, naročito obnove stambenog prostora, ovdje znatno viši u odnosu na ostale dijelove Šibenika“, kazao je prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Željko Burić.

Najviši ukupni iznos koji jedan korisnik može ostvariti po objektu iznosi 200 tisuća kuna, odnosno najviše 50 posto ukupne cijene prihvaćenih troškova obnove objekta. Ukupan iznos za sufinanciranje je 780.557,98 kn, što premašuje za 30.557,98 kn predviđeni iznos Grada Šibenika. Ukoliko se ostvare sve subvencije, iznos od 30.557,98 kn će se osigurati iz Proračuna Grada Šibenika.

Rok za provedbu projekta je 12 mjeseci od datuma potpisanog Ugovora.

Kroz Program obnove fasada i krovišta u staroj gradskoj jezgri doprinijet će se ljepšem izgledu gradskih ulica i pozitivno djelovati na porast stalnog stanovanja u staroj jezgri. Obnovom fasada i krovišta na objektima (obiteljskih kuća i stambenih zgrada) potiče se djelatnost lokalnih trgovačkih društava kroz maloprodaju opreme, kao i obrtnika specijaliziranih za obavljanje navedenih djelatnosti.

U ime svih korisnika subvencije zahvalio se Darko Gulin jedan od stanara povijesne jezgre.

„Nažalost brojni objekti u staroj jezgri zbog svoje derutnosti predstavljaju potencijalnu ugrozu,; najvažnija je sigurnost, a tek potom i estetika. Ovaj program stoga je izvrsna prilika građanima da ulože i obnove svoje stambene jedinice“, kazao je Gulin.

U 2019. godini Grad Šibenik je subvencionirao Program „Stara gradska jezgra – obnova stolarije. Konačna sredstva koja su utrošena u svrhu provedbe ovog Programa iznosila su 214.564,00 kn, a utrošena su na sedam korisnika sredstava ovog Programa., priopćili su iz Ureda gradonačelnika.

Iz kategorije: Vijesti