Datum objave: 08. Ožujak 2021

JUBILARNA, 5. ŠIBENSKA GRANDECA / Danas ćemo znati tko je nova Grandeca, a evo tko sve od prvog dana pomaže tu manifestaciju

Diana Ferić
Diana Ferić
Izbor "Šibenske grandece" pokrenula je Udruga "Volim Šibenik" prije pet godina kao volonterski projekt, a takav je ostao do danas, ali samo zahvaljujući sponzorima i ljudima dobre volje koji su u njemu sudjelovali bez naknade.
 
Jedan od njih je Dalibor Martinović, umirovljeni viši restaurator-konzervator Muzeja Grada Šibenika i predavač restauracije i konzervacije na Odsjeku za arheologiju Sveučilišta u Zadru po peti puta je darovao repliku glave lijepe Jelene s apside katedrale sv. Jakova. Dalibor Martinović od početka prati manifestaciju "Šibenska grandeca" te daruje repliku glave koja je postala simbol Šibenske grandece i najljepša nagrada koju dobivaju Šibenčanke. 
 
Postolje za glavu već pet godina prema vlastitom nacrt izrađuje i daruje tvrtka "Signal", Tonija Mrvice. Toni Mrvica i njegova obitelj podupiru Šibensku granicu ne od prve dodjele nagrade nego još od ideje da se na takav način promiču vrijedne šibenske žene. 
Tu je od prvog dana i Šibensko - kninska županija. Uz razumijevanje župana Gorana Pauka svake godine su financijski pomogli održavanje svečanosti dodjele priznanja "Šibenska grandeca".
 
 
Od prvog  dana potporu ovoj manifestaciji daje i  Muzej Grada Šibenika koji je protekle četiri godine bio domaćin svih svečanosti proglašenje "Šibenske grandece", a sve izradu svih dosadašnjih statua koje sud obile Grandece financirala je Turistička zajednica Grada Šibenika. 
Samoinicijativno se javila i uvažena kreatorica nakita Ivana Slavica Vunić koja je do sada svih kandidatkinjama  i Ikonama stila poklonila nakit.
 

 
 
Sponzori su i Vinoplod Vinarija Šibenik te obrt Krnić.
 
Svečanosti dodjele priznanja "Šibenska grandeca" ne bi bile nezaboravne da nije glazbenika koji su ih svojim glasom i svirkom oplemenili.
Bili su to: Šibenske šuštine, Gimnazijalke, Gordana Pavi, Nina Licija Perina, Mate i Matea Skračić, Nataša  Plazibat sa svoje dvije djevojčice koje su pjevale "Šibensku grandecu", Ivana Bulat te Sonja  Huljev i Oliver Jakovčev. 
 
Ove godine svečanost dodjele priznanja "Šibenska grandeca" i  "Šibenska ikona stila" bit će skromnija zbog epidemioloških uvjeta, ali će je zato moći pratiti svi koji to žele zahvaljujući live streamingu  na Facebook stranicama ŠibenikIN-a, Šibenik News-a i Županijskog radio Šibenika. 
 
Šibensku grandecu podržao i samostan sestara benediktinki sv. Luce i njegova predstojnica sestra Fortunata. 
Iz kategorije: Vijesti