Datum objave: 22. Veljača 2021

SVE SMO BLIŽE SPOMEN SOBI DOMOVINSKOG RATA U ŠIBENIKU / Predstavljeno idejno rješenje prostora u Ležećem neboder koje je osmislio šibenski dvojac

Diana Ferić
Diana Ferić

Idejno rješenje Spomen sobe Domovinskog rata Šibenik, koja će biti uređena u tzv ležećem neboderu na Baldekinu, predstavljeno je danas predstavnicima braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Na prezentaciji je bio i  šibenski gradonačelnik  Željko Burića.

Idejno rješenje izradili su projektanti Antonio Šunjerga i Franka Baranović, a prezentirao ga je zamjenik gradonačelnika Paško Rakić.

„Realizacijom ovog projekta Grad Šibenik želi ispraviti dugogodišnju nepravdu, a to je da usprkos značajnoj ulozi Šibenika i njegovih hrabrih branitelja u Domovinskom ratu, nemamo spomen sobu koja obilježava slavne i ponosne dane rujna 1991. godine. Želja nam je ovogodišnju 30. obljetnicu Rujanskog rata obilježiti svečanim otvaranjem ove spomen sobe“, istaknuo je Rakić.

Spomen soba Domovinskog rata Šibenik bit  će uređena u prizemlju   Ležećeg  neboderu na Baldekinu koji je u državnom vlasništvu.  Podjeljen je  u dvije zasebne jedinice, u jednoj će biti spomen soba palih branitelja, a drugi je najmjenjen potrebama Udruge branitelja iz Domovinskog rata.

Zgrada u kojoj se nalazi prostor buduće spomen sobe u svojoj arhitekturi ima nosive stupove koji su u obliku slova „V“ koje su projektanti odlučili iskoristiti kao dio postava, tj. snažnog prvog dojma kod prilaska spomen sobi. Stupovi, koji će prethodno biti sanirani i obojeni, bit će osvijetljeni s unutrašnje strane, naglašavajući „V“ kao simbol pobjede.

Prema projektantskoj zamisli, u spomen sobi putem nove tehnologije te atraktivnih grafičkih i vizualnih efekata pokušat će se dostojno prikazati i odati počast palim braniteljima. Prostor će se sastojati od tri povezane cjeline: ulaznog djela, centralno-memorijalnog postava te projekcijsko-izložbenog prostora.

Predstavnici braniteljskih udruga izrazili su zadovoljstvo viđenim te su ponudili svu potrebnu pomoć u daljnjim radnjama. Grad Šibenik za ovu namjenu u proračunu za 2021. godinu osigurao je iznos od 700 tisuća kuna, a očekuje se i podrška Ministarstva hrvatskih branitelja u realizaciji projekta.

Iz kategorije: Vijesti