Datum objave: 19. Veljača 2021

KORONAVIRUS DANAS / Epidemiološka situacija i dalje povoljna, u Županiji samo četiri nova slučaja oboljenja od bolesti COVID 19

Diana Ferić
Diana Ferić

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 388 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je danas ukupno 2313 aktivnih slučajeva. Među njima je 798 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 73 pacijenta. Preminulo je 8 osoba.

U Šibensko - kninskoj županiji danas imamo četvero novooboljelih od bolesti COVID 19 na 70 uzoraka. Aktivno je 68 slučajeva; u Šibeniku je hospitalizirano 14 Covid pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 12 osoba. U samoizolaciji je 447 osoba.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na današnjoj je konferenciji za novinare  smjestio je podatke iz Hrvatske u međunarodni okvir. „U ovome tjednu imali smo 1597 novozaraženih, dok je prošli tjedan bilo 1678. Ovaj tjedan je za pet posto manje. Ovo je prvi put nakon više od mjesec dana da je dnevni broj novooboljelih veći nego prije točno tjedan dana.

Incidencija je 111,4. Po dnevnoj stopi incidencije na 100 tisuća stanovnika u zemljama EU Hrvatska je na trećem mjestu. Udio pozitivnih testova nam je 5,5 posto, po čemu smo na sredini EU. Stopa smrtnosti od početka epidemije je 1324,5 na milijun stanovnika. Imali smo 832 prijave sumnji na nuspojave cjepiva”, kazao je Capak.

Novinari su pitali koliko je potvrđenih slučajeva drugih sojeva. “Imamo 11 slučajeva britanskog soja. HZJZ je uveo screening test na nove varijante. Jučer smo testirali 17 uzoraka od kojih imamo 10 sumnji na novu varijantu, i sve smo uzorke uputili na potvrdu u Infektivnu kliniku. Imat ćemo potvrdu jesu li to UK sojevi ili nisu”, rekao je šef HZJZ-a.

Iz kategorije: Vijesti