Datum objave: 15. Veljača 2021

POPUŠTANJE PROTUEPIDEMIJSKIH MJERA / Od danas i kafići mogu prodavati kavu i pića za van, teretane i fitness centri smiju organizirati vježbanje za manji broj osoba..

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon više od dva i pol mjeseca strogih ograničenja noćas u ponoć na snagu su stupile ublažene protuepidemijske mjere. Tako kafići sada mogu prodavati kavu i pića za van, teretane i fitness centri smiju organizirati vježbanje za manji broj osoba uz pridržavanje propisa za sprječavanje širenja bolesti, a mogu se otvoriti i dječje igraonice, škole za učenje stranih jezika te kladionice, automat klubovi i kasina. Iduća revizija mjera moguća je nakon 28. veljače.

  1. Nema zadržavanja oko kafića

Popuštanje mjera popraćeno je precizno izrađenim epidemiološkim okvirom te se tako osobe koje preuzimaju hranu i napitke ne smiju zadržavati na terasama kafića ili ispred njih. Nije dopušten ni ulazak u kafiće, a osobe koje ispred čekaju isporuku moraju održavati razmak od dva metra te koristiti maske. Također, na objekte treba staviti obavijesti o epidemiološkim mjerama.

  1. Smanjen broj vježbača u teretanama

U teretanama i fitnes centrima treba paziti na maksimalno dozvoljen broj korisnika koji se istovremeno nalaze u objektu s obzirom na to da na 20 četvornih metara smije biti jedna osoba, a vlasnik o tome mora istaknuti obavijest na ulazu. Također, potrebno je voditi brigu o ventilaciji i provjetravanju prostora, a sve sprave nakon upotrebe treba dezinficirati te nije moguće korištenje svlačionica i tuševa. Nužno je i vođenje evidencije o korisnicima, a oni moraju koristiti samo vlastite ručnike i prostirke, održavati razmak od četiri metra te koristiti masku.

  1. Otvaraju se i škole stranih jezika

Škole stranih jezika trebaju ograničiti broj polaznika po grupama kako bi se mogao održavati razmak od najmanje dva metra između polaznika, uz obvezno korištenje maski. Predavači trebaju održavati razmak od polaznika i nositi masku ili se odvojiti pleksiglasom te mjeriti temperaturu prilikom dolaska na posao, uz vođenje evidencije o polaznicima i mjerenje njihove temperature pri dolasku.

  1. Prije ulaska u igraonice razgovor s roditeljima

U dječjim igraonicama i radionicama broj korisnika ograničen je tako da jednom korisniku “pripada” sedam metara četvornih bruto korisnog prostora, o čemu treba istaknuti obavijest. I u igraonicama se mora odražavati razmak, nositi maska, kao i osigurati dezinficijens za korisnike, a sve sprave i igračke moraju se dezinficirati. S roditeljima je potrebno obaviti razgovor o eventualnom prisustvu simptoma, a pri ulasku se mjeri i temperatura.

      5. Nema otvaranja kladionica u dvije županije

Za automat klubove, kasina i kladionice vrijede epidemiološke mjere kao i za trgovine, ovisno o njihovoj veličini te je potrebno paziti na broj osoba koje ulaze. Korisnici i zaposlenici trebaju nositi maske i održavati razmak, po mogućnosti da su odvojeni pleksiglasom ili drugom preprekom, uz dezinficiranje prostora.

I u automat klubovima broj korisnika ograničen je tako da jednom korisniku “pripada” sedam metara četvornih bruto korisnog prostora, mora se održavati razmak te nositi maska, a o svemu tome treba istaknuti obavijest na ulazu. Sjedeća mjesta se moraju razdvojiti, metar i pol između stolica te tri metra između stolova. Temeljem zahtjeva županijskih Stožera civilne zaštite Istarske te Primorsko-goranske županije, otvaranje kasina, automat klubova i kladionica u tim je županijama odgođeno za tjedan dana.

Iz kategorije: Vijesti