Datum objave: 09. Veljača 2021

CIJEPLJENJE / Zavod za javno zdravstvo Šibensko - kninske županije svakog tjedna dobivat će do 1000 doza cjepiva, najviše AstraZanec

Diana Ferić
Diana Ferić

Građani su zbunjeni pa i ustrašeni informacijama o  AstraZanec cjepivu, a neke je to poljuljalo u namjeri da se cijepe.

Po riječima Dijana Dulibić, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, svakog tjedna županijskom će Zavodu za javno zdravstvo biti dostavljano između 950 i 1000 doza cjepiva. "Dobivat ćemo regularne tjedne količine Pfizerovog cjepiva koje smo primali i dosad, 350 do 400 doza, zatim 400 doza cjepiva AstraZenece i 200 Moderne ", priopćila je.

Moguća su i odstupanja od tih količina ukoliko dođe do smanjene isporuke cjepiva na razini države. Tada će i u Šibensko-kninsku županiju biti distribuirano manje doza, ali Zavod na to ne može utjecati.

Jučer je Zavodu prvi put dostavljeno cjepivo Moderne i AstraZenece. Riječ je o 600 doza cjepiva (400 AstraZeneca, 200 Moderna) koje su dalje raspoređene prema domovima zdravlja. Šibenski je primio 300 doza, od čega je dio otišao dalje prema Murteru i Primoštenu, u kninski je Dom zdravlja poslano 200, a u drniški 100 doza cjepiva. Obiteljski liječnici u tim ustanovama imaju svoje planove za cijepljenje zdravstvenog osoblja, kritičnih skupina i građana koji su se prijavili.

U pogledu reakcija i nuspojava na cjepivo, do sada na našem području nije bilo problema, ističe ravnateljica ŽZJZ-a.
Od 1520 osoba cijepljenih Pfizerovim cjepivom, zabilježeno je tek nekoliko vrlo blagih nuspojava poput kratkotrajnog povišenja temperature ili bolnog mjesta uboda.

Svi zainteresirani za cijepljenje mogu se javiti svojim obiteljskim liječnicima. Postupak ide sporo i još će neko vrijeme biti tako, no, glavno je da se kreće. Prednost još uvijek imaju zdravstveni djelatnici, kritične skupine i stariji građani, ali uz malo strpljenja svi će zainteresirani doći na red.

Iz kategorije: Vijesti