Datum objave: 27. Siječanj 2021

Dr.sc. GORAN MIHELČIĆ / Šibenčani se ne moraju bojati razornih potresa. Opasne su nestručne adaptacije stanova u zgradama.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenčani se ne moraju bojati razornih potresa, barem ne u ljudskoj vremenskoj skali. – Potresa će biti, ali ne rušilačkih zato što Šibenik leži na posebnoj strukturi vapnenaca koja ublažava rušilačke valove – tvrdi geolog dr. sc. Goran Mihelčić, znanstveni suradnik Instituta "Ruđer Bošković".  

Zašto se Šibenčani ne trebaju bojati razornih potresa?

– Prije svega potrebno je razjasniti neke pojmove i spoznaje o potresima s kojima se susrećemo i u kontekstu aktualnih potresa u Zagrebu i na Banovini. Zamo da se Afrička megaploča kreće prema Euroazijskoj. Poznat nam je i pojam Jadranske mikroploče, koja je dio Afričke megaploče. Ali malo nas zna da se Jadranska mikroploča dezintegrirala i da se njezin „fragment“ kreće u različitim smjerovima, ovisno o tzv. „hot potovima“ i mnogim drugim faktorima.

­– Jesu li zbog toga potresi nepredvidivi?

– Potresi su rezultat geoloških zbivanja, pa tako postoje vulkanski, tektonski i geomorfološki koje uzrokuju klizišta, odroni, erozija podzemnih voda i mora. Međutim za razliku od vulkanskih i tektonskih, geomorfološki potresi se mogu predvidjeti pa čak i spriječiti! To geolozi znaju, ali  našom malom državom vladaju neobični ljudi, kojima su geolozi neki čudni ljudi, pa ih se malo toga pita.

Potrese naravno nije moguće spriječiti, ali geolozi mogu predvidjeti gdje bi se mogli dogoditi te bi bilo moguće preventivno izbjeći velike materijalne štete odgovarajućim načinom gradnje?

– Zašto nam se ruše zgrade i kuće? Zato što se geolozi rijetko, ili uopće ne konzultiraju pri gradnji nekog objekta i zato što imamo zgrade izgrađene prije protupotresnog građenja, obiteljske kuće izgrađene bez stručne kontrole i zgrade u kojima je izvršena adaptacija s izmjenama u konstrukciji, bez detaljnih procjena. Što rade kućepazitelji kad ih upozoriš da netko u svome stanu ronda „pikamerom“ po cijele dane. Ništa, a trebali bi prijaviti građevinskoj inspekciji tog „rolling stonesa“. Ljudi bi mirno živjeli u svojim stanovima koje su odabrali i kupili.

Znači li to da bi zbog samovoljnih nestručnih preinaka stanova u zgradama i loše gradnje kuća Šibenik mogao pretrpjeti štete i od slabijih potresa iako je smješten na takvom položaju na kojem mu ne prijete razorni potresi?

– Zamislimo se nad tim. No, pojasnimo što ruši kuće kada se tlo zatrese. Iz hipocentra potresa šire se dvije vrste valova: longitudinalni (P) i transverzalni (S) valovi. Na površini se generiraju Lowe-ovi i Rayleigth-ovi valovi. Zašto govorim o njima? Zato što se jedni šire u smjeru vibracije, a drugi sinusoidno. Oba vala su rušilačka, ali ne istog intenziteta! Valovi koji se šire longitudinalno su opasniji i izazivaju veća rušenja. Šibenik međutim leži na pločastim vapnencima koji amortiziraju, dakle ublažavaju, takve valove.

Je li to novo otkriće?

– Da u Šibeniku nisu mogući razorni potresi tvrdila je moja profesorica na faxu, pokojna Donata Devide, koja je odgojila mnoge geologe, od kojih su neki sada doktori znanosti, akademici i svjetski poznati znanstvenici. Ona je jednom prigodom i u Šibeniku objašnjavala da su u našem gradu nemogući razorni potresi bar ne u našoj vremenskoj skali. Na pitanje zašto nisu mogući odgovorila mi je da Šibenik leži na pločastim vapnencima i objasnila sve ovo o rušilačkim valovima što sam spomenuo. Dakle drage moje Šibenčanke i Šibenčani, u našem gradu će biti potresa, ali ne rušilačkih! Mirno spavajte, ali povedite računa što u svojim staniovima ruše, mijenjaju i pregrađuju vaši susjedi, a kada gradite pitajte nešto i geologe. 

Iz kategorije: Vijesti