Datum objave: 11. Siječanj 2021

POGODOVANJE / Država bez natječaja prepušta državnoj tvrtki Pleter kuhanje za stradale na Banovini umjesto da angažira ugostitelje koji su bez posla

Diana Ferić
Diana Ferić

Gotovo dva tjedna nakon potresa od kuhara volontera podjelu toplih obroka na potresom pogođenim područjima preuzima državna tvrtka Pleter. O tome je progovorio i predsjednik Uprave Pleter usluga, general Marijan Mareković

'Čekamo odluku o mobilizaciji i zasad se čini da sve ide u tom smjeru te da će Pleter preuzeti pripremu obroka za stradalnike na Baniji. Na sličan smo način već mobilizirani na pripremi hrane i čišćenju zagrebačke Arene', potvrdio je tijekom vikenda za Jutarnji list predsjednik Uprave Pleter usluga, general Marijan Mareković.

Na pitanje jesu li se sami ponudili preuzeti pripremu prehrane u Petrinji, Mareković je odgovorio da to nije bilo potrebno jer su volonteri napravili dobar posao, no izgledno je kako će ova državna kompanija već danas početi preuzimati taj posao na Baniji.

Za to imaju i više nego dovoljno radnika: prema izvješću za 2019., kompanija u 100-postotnom državnom vlasništvu zapošljava čak 1223 radnika angažirana u 23 vojne kuhinje, sedam prostora za podjelu hrane, pet restorana u sklopu domova Oružanih snaga, devet čajnih kuhinja, 32 vojničke kantine, dva kafića i četiri restorana koji pružaju svoje usluge na tržištu.

Mareković je rekao da će im ograničenje rada utjecati na godišnje prihode koji će u 2020. sigurno biti manji nego što se očekivalo, no usprkos tome, uprava je sa sindikatima postigla dogovor da ne bude otpuštanja ni smanjenja plaća. Državni ugostitelji dakle zasigurno će u pandemiji proći znatno bolje nego privatni - ovim drugima u potpunosti je zabranjen rad, osim u smislu dostave hrane i cateringa, dok Pleter usluge od poslova koje obavljaju za MORH i državu, a koje i dalje nesmetano rade, ostvaruju gotovo 80 posto godišnjih prihoda.

'Zatvoreni su naši restorani koji posluju na tržištu i u kojima ove godine nismo imali ni svadbe, ni bankete, a u ostalim objektima možemo normalno obavljati svoj posao', rekao je Mareković.

U međuvremenu, ugostitelji kojima su zatvoreni lokali već na sam dan potresa shvatili su da će za stradalnike biti potrebno pripremati tople obroke pa su se zaputili u Petrinju, no nakon što su tamo pripremili oko 100 tisuća obroka država ih je odlučila zamijeniti Pleterom i na račun ugostitelja svalila kritike jer su hranu, navodno, pripremali i za one kojima nije bio potreban gotovi kuhani obrok.

'Ma slušajte, ja neću ovdje ljude ostaviti gladne. Mi se sigurno nećemo baviti određivanjem tko smije, a tko ne smije dobivati topli obrok. Ali ja se pitam ne bi li bilo logičnije privatnim ugostiteljima omogućiti da sad, u razdoblju u kojem ne smiju raditi, pripremaju hranu za stradalnike, a da trošak toga snosi država? Time bi nešto zaradili, a država im više ne bi trebala plaćati naknadu', poručio je Marin Medak te dodao da je angažman Pleter usluga bez javnog natječaja 'čisti komunizam'.

Chef Mate Janković poručio je da mu je drago što se država 12 dana poslije potresa sjetila da ima 1200 ugostitelja i robne zalihe.

"Da je taj sustav posložen, vojska bi došla na Baniju odmah prvi dan, napravila kuhinju, a onda nas eventualno zvala u ispomoć. Ovako su čekali da sve to za njih napravimo mi, a onda su krenuli sa salvama kritika da se tamo, kao, previše kuha. Pa ti ljudi danima nakon potresa nisu imali struje, o čemu mi pričamo? Sramotno, umjesto da nam zahvale, mi bismo sad s Banije trebali otići posramljeni', razočaran je Janković.

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: