Datum objave: 09. Siječanj 2021

KLIMATSKE PROMJENE / 2020. bila je jedna od najtoplijih godina u svijetu i najtoplijih u Europi, a označila je i kraj najtoplijeg desetljeća.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prošla 2020. godina, izvijestila je Služba za klimatske promjene Copernicus, bila je najtoplija godina zabilježena u Europi od kako se obavljaju meteorološka mjerenja. Globalno, 2020. godina izjednačena je s do sada najtoplijom 2016. godinom. Najnoviji podaci Copernicusa pokazuju da je globalno 2020. godina bila šestom u nizu izuzetno toplih godina počevši od 2015. godine, što proteklo desetljeće čini najtoplijim do sada zabilježenim.
U Europa je 2020. godina najtoplija do sada zabilježena godina, a temperature su bile u prosjeku pola stupnja više nego 2019. godine.
Usprkos naporima i smanjenoj gospodarskoj aktivnosti zbog pandemije koronavirusa koncentracije CO2 u atmosferi nije smanjena nego je nastavlja rast za 2.3 ppm/godišnje. Najveća koncentracija od 413 ppm dosegnuta je tijekom svibnja 2020.

Copernicus je vodeći program Europskog programa promatranja Zemlje u kojemu se uz Službu za nadzor atmosfere (CAMS) nalazi i Služba za upravljanje klimatskim promjenama (C3S).  Programom koordinira i upravlja Europska komisija, a provodi ga u partnerstvu s državama članicama, Europskom svemirskom agencijom (ESA), Europskim centrom za srednjoročne vremenske prognoze ( ECMWF).

Iz kategorije: Vijesti