Datum objave: 08. Siječanj 2021

PRAVOSLAVNI BOŽIĆ U ŠIBENIKU / Episkop Nikodim: Danas kada se borimo s pandemijom i nesrećama najvažnije je znati da smo svi dio jedne zajednice i da nitko od nas nije sam.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Svetom Arhijerejskom Liturgijom koju je služio episkop dalmatinski Nikodim pravoslavni vjernici proslavili su u Šibeniku praznik Rođenja Hristovog. Tim povodom episkop Nikodim obraćajući se vjernicima kazao je:
- Danas kada se borimo s pandemijom i nesrećama koje su nas zadesile sa zemljotresom najvažnije je da znamo da smo svi mi deo jedne zajednice i da nitko od nas nije sam, te da uvek treba da se oslanjamo jedni na druge i pomažemo svojim bližnjima, jer je upravo ta ljubav sama suština naše vjere.

- Da bismo pokazali svoju ljubav prema Bogu, mi treba svakodnevno da pokazujemo svoju ljubav prema čoveku, jer kako ćemo voleti Boga kojeg ne vidimo, ako ne možemo da volimo čoveka kojeg vidimo? Hristos nas svojim primerom uči da je najvažnija i najveća žrtva ona koja je prineta iz ljubavi i kako je On dao život radi nas i našega spasenja, tako i mi treba da budemo spremni da se žrtvujemo za svoje bližnje i da im uvek pomognemo, koliko god smo u mogućnosti.

Pravoslavni vjernici Šibenika uz svoga episkopa, dočekali su i Badnju večer: - U navečerje jednog od najvećih hrišćanskih praznika želim da vam se obratim pozdravom koji znači nadu, mir i ljubav i koji je svima nama, koji smo pravoslavni hrišćani, dobro poznat: HRISTOS SE RODI! Okupili smo se ovde danas, kao i svake godine, da započnemo proslavu praznika Rođenja Gospoda Boga i spasa našeg Isusa Hrista. Drugo lice Svete Trojice, Gospod naš Isus Hristos je ušao na ovaj svet zarad nas i našega spasenja, da bi pružio nadu svima nama koji prebivamo u ovom svetu koji u zlu leži. Taj Gospod, draga braćo i sestre, evo već dve hiljade godina i na današnji dan dolazi da nas uteši, a to nam je naročito potrebno u ova smutna vremena kada smo suočeni sa raznim nevoljama.

Borimo se protiv pandemije i živi smo svedoci ovoga što se dogodilo našim bližnjima, ta nesreća koja ih je zadesila sa zemljotresom poziva nas da umnožimo svoje molitve, da se okupljamo u crkvama i molimo da svemilostivi Gospod pogleda sve nas. Ja sam pre par dana išao sa Mitropolitom Porfirijem i Vladikom Gerasimom da obiđemo te ljude i mogu da kažem da sam se na mnoge načine užasnuo tom nesrećom koja ih je zadesila i to usred zime, ali ne samo tim, već i time kako oni žive i u kojoj sirotinji, sada u 21. veku, kada se i mi nalazimo u Evropskoj uniji. Ipak, jedna stvar me utešila, a to je što sam video pozitivne misli, video sam ljude koji nose to svoje stradanje gledajući u ovaj svet sa nadom. Zato želim da vas pozovem da nikada ne zaboravimo ono što je govorio naš Patrijarh Pavle, da budemo ljudi i da im svako od nas pomogne koliko je to u mogućnosti.

Episkop Nikodim pozvao da svoje molitve uputimo svim ljudima koji su pogođeni nedavnim potresima:
- Svi koji su u mogućnosti i koji žele da pošalju pomoć, mogu se obratiti šibenskim sveštenicima ili doneti paket pomoći u šibenski parohijski dom, a sve što prikupimo biće krajem meseca odneto našim bližnjima na Kordunu i Baniji.

Izvor i fotografije: Eparhija Dalmatinska

Iz kategorije: Vijesti