Datum objave: 04. Siječanj 2021

ZAŠTITA BAŠTINE / Nova stolarija na zaštićenoj zgradu Suda izrađena je prema izvornom predlošku sa svim funkcionalnim i dekorativnim detaljima.

Diana Ferić
Diana Ferić

Neki osviješteni Šibenčani koji imaju osjećaj za povijesnu baštinu iskazali su zabrinuti kada su krajem prošle godine na hrpi otpada iz zgrade Suda koja se upravo obnavlja uočili je autentičnu, originalnu stolarija iz vremena kada je ta povijesna zgrada izgrađena. Kako se u Šibeniku zbog nekih devastacija i zanemarivanja baštine "puše i na hladno" odmah se javila sumnja radili se to u dogovoru s konzervatorima i je li ta povijesna građa barem, dokumentirana. Prema odgovoru koji smo na naš upit dobili iz Ministarstva kulture sve što se događa nadgledaju konzervatori.

"Svi radovi koji se odvijaju na zgradi Suda u Šibeniku su pod nadzorom te se provode prema konzervatorskim uvjetima i odobrenju Konzervatorskog odjela u Šibeniku.

Prozori na zgradi Suda, od kojih je dio rezultat izmjene stolarije iz 50-ih godina 20. st., mijenjaju se zbog dotrajalosti materijala i gubitka funkcije. Postojeća stolarija, prije demontaže i uklanjanja dokumentirana je potrebnom foto i nacrtnom dokumentacijom. Zamjenski prozori izrađeni su prema izvornom predlošku sa svim funkcionalnim i dekorativnim detaljima", kaže se u odgovoru Ureda za odnose s javnošću Ministarstva kulture i medija.

Zgrada šibenskog suda, najveća i najljepša javna zgrada u Šibeniku predana je na uporabu 1905. godine, deset godina nakon početka priprema za njenu gradnju. Podignuta je na vrtovima, ogradama i mjestu starih kuća obitelji Zjačić, Radić, Čićmir i Baranović te velikog uređenog vrta udovice Emilije Knežević rođene Kovačević. Bio je to jedan od najljepših šibenskih vrtova, tada daleko izvan grada, o kojem postoji tek neznatni spomen, a nestao je i iz sjećanja Šibenčana.

Projekt zgrade suda izradio je arhitektonsko projektni zavod u Beču, po obrascu zgrade suda u Zadru, koja je bila izgrađena nekoliko godina ranije i veća je od Šibenske jer je sud u Zadru imao nešto viši status. Šibenski sud bio je velebno zdanje. Uredi i sudnice zauzimali su 4650 četvornih metara, a zatvorski odnosno tamničkog dio, izgrađen po u to vrijeme najvišim standardima, imao je 7150 četvornih metara uključujući prostoriju za izvršitelja smrtnih kazni vješanjem.

Sve troškove gradnje šibenskog suda platila je tadašnja država, Austro - ugarske Monarhija, a radovima je rukovodio inž. Vjekoslav Meichsner, projektant i graditelj hidroelektrane na Skradinskom buku kao i sustava prijenosa i distribucije izmjenične struje, prvog takvog sustava izmjenične struje u svijetu.

Zgrada suda predana je na upotrebu 16. srpnja 1905. godine. Na svečanosti nije bio načelnik Šibenika Ante Šupuk, čovjek bez čijeg zalaganja, znanja, truda i političke umješnosti ne bi bila izgrađena. On je umro godinu dana ranije, 11. svibnja 1904. godine tako da nije vidio taj plod svojih truda.

Iz kategorije: Vijesti