Datum objave: 26. Prosinac 2020

SNIJEG, SKIJANJE & ZIMSKE RADOSTI / Umjesto skijanja u inozemstvu dobra alternativa moglo bi biti grudanje i uživanje na snježnim padinama Dinare iznad Knina?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na planini Dinar pada snijeg. Danas će temperatura na padinama iznad Knina biti oko -5 do -6 stupnjeva. Sudeći po snimkama meteo kamera na Dinari je lijepo iako je dan siv i ne baš obećavajući. No, ako se pokaže malo sunca evo zimske idile na dohvat ruke. Da je bilo malo više hrabrosti, volje pa ljubavi, Šibensko - kninska županija je mogla već dvadesetak godina imati ako ne skijalište, onda barem sanjkalište ili zimsko izletište na Dinari. Sada je dostupna samo hrabrijima i bolje opremljenima, ali i to je nešto.

Za one koji usprkos svemu ne odustaju od pravog skijanja, vijest je da su skijališta u većini europskih zemalja otvorena, ali još uvijek ne i hoteli i apartmani, a ni ostali uvjeti za odlazak na skijanje nisu baš bajni:

Francuska - Skijališta se otvaraju 7. 1. 2021. ukoliko budu zadovoljeni određeni Covid-19 uvjeti, hrvatski državljani  ne trebaju predočenje Covid-19 testa, ali je potrebno ispuniti izjavu putnika.

Austrija - Skijališta su otvorena od 24. 12. 2020., a smještajni kapaciteti bi trebali biti otvoreni tek  18.1.2021. Obvezno je predočenje negativnog Covid-19 testa (osim za djecu do 9 godina i 9 mjeseci starosti)

Italija - Predviđeno je otvaranje skijališta 7.1.2021., ukoliko budu zadovoljeni Covid-19 uvjeti. Od 21. prosinca do 6. siječnja putnici iz EU-a koji stižu u Italiju zbog nebitnih razloga (turizam) podliježu izolaciji i nadzoru zdravstvenog stanja u trajanju od 14 dana.

Slovenija - Od 12. 12. 2020. otvorena su skijališta: Krvavec (sjedežnica Vrh Krvavca i Tiha dolina, vučnica i ski traka Gospinca), Mariborsko Pohorje (Areh 6 km ski staza, 6-sjedežnica Pisker i vučnica Žigart, 2-sjedežnica Sleme i ski trake Bellevue), Kranjska Gora (vučnica Mojca i sjedežnica Kekec), Vogel (Brunarica, Storeč, Orlove). Dostupnost skijališta građanima Slovenije ovisna je o epidemiološkoj situaciji u pojedinim županijama i moraju koristiti mobilnu aplikaciju #OstaniZdrav do 23.12.

Švicarska - Skijališta su otvorena od 19. 12. 2020. Svi putnici koji ulaze u Švicarsku iz zemalja ili regija koje su definirane kao rizična područja među kojima je od 14. 12. i Hrvatska, moraju biti u karanteni 10 dana bez obzira na negativan COVID-19 test.

Bosna i Hercegovina - Otvorena je samo skijalište na Jahorina. Hrvatski državljani ne podliježu epidemiološkoj mjeri samoizolacije ili negativnog testa prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu.

Iz kategorije: Vijesti