Datum objave: 04. Prosinac 2020

JOŠKO ŠUPE / Stožer civilne zaštite ne služi ničemu i nikome, nema djelotvornih mjera pomoči poduzetnicima

Stanko Ferić
Stanko Ferić
 "Kome  i čemu služi  Županijski stožer civilne zaštite", upitao je na današnjoj Konferenciji za novinare Joško Šupe, predsjednik ŽO SDP -a 
Šibensko - kninske županije upozorivši da nisu donesene nikakve mjere za pomoć gospodarstvu
 
"Ne dvojimo o ozbiljnosti situacije niti o nužnosti donošenja mjera, ali temeljem svega što se događalo evidentno je da se Stožer umjesto u sredstvo za suzbijanje pandemije pretvorio u sredstvo politike. Evo i nekoliko primjera. Oba zatvaranja slučajno su se poklopila sa završetkom unutarstranačkih izbora u HDZ - u. Tu je  gubitak kredibiliteta zbog neprenošenja informacija . Sjetite se kako se Županijski stožer na proljeće odnosio prema gradskim i općinskim stožerima. Dobivamo i  nedosljedne  podatke koji se ne poklapaju s nacionalnim . Jučer je tako nacionalni Stožer objavio 3 puta veći broj novooboljelih od Županijskog. Moram spomenuti i selektivnost u primjeni mjera - zatvaranje pijace dok rade trgovački centri , a istovremeno se ističe važnost malih poljoprivrednika), zatvaranje ugostiteljskih objekata i sportskih aktivnosti na otvorenom dok su Crkve otvorene 4.  Nije uvjerljivo ni to što čelnik Obrtničke komore  hvali lokalne mjere jer je on  član HDZ -a  i njihov županijski vijećnik.", kazao je Šupe.
On smatra da bi mjere gospodarske pomoći trebale biti prezentirane zajedno s epidemiološkim mjerama.
 
"Ovako smo stotine obitelji potjerali u ralje bankama da se sami bore za svoje minuse i kredite
Umjesto hvaljenja novim kreditima trebali su  donijeti Zakon o moratoriju na otplatu kao jedna o ključnih mjera očuvanja likvidnosti i gospodarske aktivnosti.Ko razmišlja o novom kreditu dok se guši u postojećim Moratorijem bi se svakako potakla potrošnja , sredstva za otplatu kredita bi se preusmjerila u potrošnju, te samim time i potakla proizvodnja, ali i punjenje proračuna jer ne zaboravimo na svakih 100 kn 20 kn ide državi za PDV", objasnio je.
 
Upitao je i gdje je u svemu tome  šibensko - kninski župan.
" Nema ga nigdje kada treba nešto konkretno napraviti i poduzeti, a upravo je on trebao, koristeći svoju titulu predsjednika Hrvatske udruge županija, inicirati donošenje odluka kojima bi se pomoglo građanima i gospodarstvu. Ali očigledno je da je i on poput premijera slavodobitno shvatio "da smo pobijedili virus"?!", zaključio je Šupe.
Iz kategorije: Vijesti