Datum objave: 01. Prosinac 2020

KORONA / Od ponoći putnici koji dolaze u Hrvatsku moraju predočiti negativni PCR test. Ograničen je i ulazak u Hrvatsku iz susjednih zemalja koje nisu članice EU.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U Hrvatsku se iz inozemstva noćas od ponoći više ne može ući  negativnog PCR testa na Covid-19 starijeg najviše 48 sati ili uz obavezu testiranja nakon ulaska u Hrvatsku i odlazak u samoizolaciju dok se čekaju nalazi testa. Odluku o novom graničnom režimu donio je Stožer civilne zaštite. PCR test ne trebaju imati putnici koji dolaze iz zelenih područja EU, a to je trenutno samo otok Fasta u Finskoj pa test zapravo moraju imati svi putnici.
Prema odluci Stožera bez testiranja i samoizolacije ulaz je dopušten za pomorce, radnike u sektoru prometa i pružatelje usluga prijevoza, diplomatima, osoblju međunarodnih organizacija, osobama koje putuju iz nužnih obiteljskih ili poslovnih razloga, uključujući i novinare i putnicima u tranzitu (uz obvezu da Hrvatsku napuste u roku od 12 sati od ulaska) te pacijentima koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.

Državljani trećih zemalja koji dolaze s područja koja nisu u Europskoj uniji, uključujući i susjedne zemlje Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, ne mogu prelaziti preko graničnih prijelaza RH, osim iznimno, ali i tada uz predočenje negativnog PCR testa. Državljani Europske unije koji dolaze s područja koja nisu u Uniji, uključujući i  susjedne zemlje, mogu prelaziti preko graničnih prijelaza RH uz negativan PCR test, a iznimka su zdravstveni i pogranični radnici, učenici i studenti. 

Iz kategorije: Vijesti