Datum objave: 28. Studeni 2020

DRNIŠKO PIVO "VRELO ŽIVOTA" / Prvi karton Drniškog piva "Vrelo života" odlazi u Norvešku. Na nagradnoj igri dobila ga je Drnišanka Ivana Bojčić koja radi u toj dalekoj nordijskoj zemlji

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ante Bojčić, rođak Ivane Bojčičić, Drnišanke koja radi u Norveškoj, preuzeo je u uredu Turističke zajednice Grada Knina, karton prvog povijesnog drniškog piva koje se službeno zove: Drniško pivo "Vrelo života". Ivana je paket "Vrela života" dobila na online nagradnoj igro koju je organizirala Turistička zajednica Grada Drniša u sklopu promidžbe prvog drniškog piva. Dobitnici druge dvije nagrade koji se kriju iza pseudonima Maja Ja i Reice Bier Maker još se nisu javili. Šteta jer je drniško pivo skuhano u Pivovari 022 izvrsno, a osim toga zbilja je jaka stvar dobiti nešto tako izuzetno kao što su prve boce prvog piva u povijesti Drniša.


Uz priču o prvom drniškom pivu koje je dobilo ime po djelu Ivana Meštrovića "Vrelo života" vezana je još jedna zanimljivost. Naime u kiparskom opusu Ivan Meštrović nalazi se i skulptura "Sumersko božanstvo". Skulpturu je  moguće vidjeti u galeriji Gradskog muzeja Drniš, a ovoj pivskoj priči daje poseban začin. Naime upravo su nam Sumerani, prva visokorazvijena civilizacija nastala u četvrtom tisućljeću prije Krista na području Mezopotamije, ostavili do sada najstariji poznati recept za kuhanje piva. Štoviše Sumeraini su imali i božicu piva koja se zvala Ninkas, a u znamenitom Hamurabijevom zakoniku posebno mjesto ima upravo pico. Hamurabije je propisao rigorozne kazne za krivotvoritelje piva, ali i one vare loše pivo kao i one koji se usude prodavati pivo neopravdano visokim cijenama. Meštrovićeva skulptura "Sumersko božanstvo" izlivena je u bronci 1988. godine. Tijekom Domovinskog rata kada je Drniš bio okupiran, pljačkaši su tu skulpturu, kao i ostala Meštrovićeva djela, odnijeli iz devastiranog drniškog muzeja, ali je ona nakon rata s većim ostalih Meštrovićevih dijela pronađena i vraćena u Drniš gdje se je danas dio fundusa galerije njegovih djela u Gradskom muzeju Drniš.

Dakle, Drniš ima prostora za širenje svoje pivske palete. Na potezu su vlasnici Pivovare 022 Vedran i Luka Škugor koji su kreirali i skuhali pivo "Vrelo života" jer im se pruža prilika da nakon što su već uzeli svoje mjesto u povijesti Drniša, osmisle još jedno pivo koje će se oslanjati na drnišku kulturu i baštinu, ali i na drevnu pivsku povijest koja seže više od 6000 godina duboko u povijest čovječanstva.   

Drniško pivo "Vrelo života" zbog aktualnih epidemioloških mjera nije moguće kušati i guštati u njemu na regularan i uobičajen način. No, rješenje postoji. Naime Pivovara 022 uvela je ambulantnu dostavu piva pa je sva njihova piva uključujući i najnovina HERZ i Drniško pivo "Vrelo života" moguće naručiti na:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

odnosno pozivom ili slanjem SMS poruke na broj

091 277 12 91 

  

Iz kategorije: Vijesti