Datum objave: 28. Studeni 2020

NOVI SLUČAJ NELEGALNE GRADNJE NA NENASELJENOM OTOKU / Oporba u GV Grada Vodica inzistira da se utvrdi što se dogodilo na Tijatu

Stanko Ferić
Stanko Ferić
Pokušaj oporbe u Gradskom vijeću Grada Vodica da se "hladne" glave raspravi o, kako oni kažu, koruptivnoj aferi bespravne gradnje i devastacije na otočići Tijatu rezultirao je burnom sjednicom s "užarenim" situacijama koje su bile na rubu fizičkog sukoba da bi na kraju jednoj vijećnici HDZ -a pozlilo, odvela ju je hitna pomoć, a sjednica je prekinuta. Povod je bio to što su oporbeni vijećnici očekivali tematsku sjednicu o nelegalnim radnjama na Tijatu, a vladajući su dali prioritet obraćanju obitelji pokojnog Zorana Šaponje  koji su željeli demantirati neke navode koje je navela oporba u svom zahtjevu za sazivanje te tematske sjednice Gradskog vijeća
 
Oporbeni vijećnici s nezavisne Liste našeg mista održali su jučer  konferenciju za novinare na kojoj su  optužili vladajući HDZ da pošto poto želi izbjeći raspravu u tomu kako se dogodila bespravna gradnja na Tijatu i tko je za to odgovoran. 
 
"Kronologija događaja koju sam trebala iznijeti kao uvod i obrazloženje sazivanja tematske sjednice – OTOK TIJAT, DEVASTACIJA I NELEGALNA GRADNJA, pomno je izabrana među brojnim dokumentima koju posjedujemo, jer ukazuje na nelogičnost i suspektne radnje unutar gospodarenja prostora kako Grada Vodica tako i Županije. Dokumenti upućuju i na moguće nedozvoljene radnje od strane stručne službe Grada Vodica u smislu pogodovanja investitorima, izdavanje koncesija i sl. Također, dokumenti u čijem smo posjedu upućuju na sumnju da je ova problematika devastacije nastala mnogo ranije, jer su neki od dokumenata potpisani još 2012. godine kao i u svibnju 2017. za vrijeme mandata bivše gradonačelnice Branke Juričev Martinčev, a sadašnja gradonačelnica Nelka Tomić potpisala je još 2 ugovora i 1 anex ugovora. Ne želim prejudicirati cijelu priču i očekujem da će institucije pravne države odraditi svoj dio posla, jer ovo nije prvi slučaj devastacije i nelegalne gradnje, što smo se uvjerili i u slučaju Zmajan, a sve u cilju sprečavanju korupcije. Podsjećam da se  u izvješću Europske komisija ističe da nam je korupcija na najvišem stupnju.Smatram da je samo vođenje sjednice od strane Predsjednika GV imalo za cilj da se ova sjednica ne održi i da pitanja na ovu temu ostanu bez odgovora.  Isto tako, smatram da učestalim kršenjem Poslovnika i različitim tumačenjem istog, Predsjednik GV nije dorastao obavljanju te dužnosti, što je u konačnici i dokazao svojim neprimjerenim ponašanjem nakon prekida sjednice, o čemu svjedoči i snimak koji posjedujem", kazala je Meri Bandl  Valeš, vijećnica s te liste.
 
Vijećnik  Ante Juričev Grgić iznio je kronologiju događanja vezana za Tijat:
"21.05.2020. godine je mjesni odbor Prvić Šepurine poslao pismo gradonačelnici Grada Vodica u kojem je kronološki navedena problematika skupštinara i suvlasniče zajednice na Otoku Tijatu ,na koje im gradonačelnica nije odgovorila.Nezadovoljni  ponašanjem Grada obratili su se nama i dali nam na uvid isto pismo .09.07.2020. godine na redovno sjednici gradskog vijeća otvorio sam ovu temu nizom pitanja koja su ostala otvorena.Pitanja vezana uz ugovore i anekse ugovora kojima grad dodjeljuje financijska sredstva ,suglasnosti koje štete poslovanju gradskog poduzeća,izdvajanje sredstva za gradnju i rekonstrukciju rive  ,postojećih i budućih izmjena prostornog plana i mogućih posljedica .Shodno tome inicirali smo sazivanje Tematske sjednice na istu temu te sa svih oporbenih vijećnika poslali zahtjev za održavanje iste 14.10.2020.god i u prilogu  stavili gore navedeno pismo . Želim naglasiti kako cilj ove tematske sjednice nije ulaženje u ničije privatne imovinsko pravne odnose  u smislu arbitraže ili osude . Nažalost ova problematika i nije izuzetak  kako u našoj županiji npr. Otok Zmajan tako i na području čitave naše obale i području cijele Republike Hrvatske zato molim predstavnike medija da više istražuju i pišu o tome. Dakle  cilj ove tematske sjednice je ukazati na stvarnu problematiku ,odgovornosti djelatnika u javnoj službi i političkim strukturama i znači načine bolje suradnje i sinkronizacije među javnim službama", istaknuo je.
Ivica Latin osvrnuo se na ulogu Županije kazavši da Vodicama vlada županijska uprava i da vladajući ispunjavaju sve što od njih zatraži župan Goran pauk.
 
 Priopćenjem za javnost oglasio se i predsjednik GO SDP - a Grada Vodica  Marko Udovičić.
 
 "Nažalost, to je naša realnost u kojoj se saziva sjednica Gradskog vijeća u kojoj se trebalo raspravljati o potencijalnoj koruptivnoj aferi, nmeđutim pomno isplanirano vođenje sjednice vodilo je u smjeru prekida s očitom namjerom da se istina ne dođe do javnosti odnosno da naglasak bude na incidentu, a ne na temi, a podsjetit ću tema je potencijalna upletenost Grada Vodica u nezakonite radnje na otoku Tijatu u korist lokalnih moćnika. Na žalost, korijen problema današnje sjednice nije bio u katastrofalnom vođenju same sjednice, nije bio problem ni u, možda pretemperamentnoj, reakciji pojedinih kolega na očiti pokušaj rekonstruiranja poslovnika, koji je za posljedicu trebao imati uvlačenje jednog danas pokojnog aktera te priče u meritum sjednice. Ovakve stvari bacaju ljagu na politiku te me je danas bilo sramota sudjelovati u toj lakrdiji. U ovom dopisu nemam se namjeru baviti temom sjednice već sam imao potrebu progovoriti o podjelama u Vodicama u kojem je u proteklih 20 godina vladavine HDZ-a stvoreno 15-ak obitelji koji su stvorile političko koruptivnu mrežu u kojem kontroliraju gotovo cijelu poslovnu aktivnost na području Grada, a pred izbore imaju plaćenike koji po društvenim mrežama pokušavaju iskriviti stvarno stanje te agresivnim trolanjem drugih sudionika u komentiranju preplašiti i natjerati da odustanu od pisanja svojih stavova.", stoji u tom priopćenju uz napomenu da oporba neće odustati od "otkrivanja korupcijskih afera i nuđenja rješenja koji mogu pomoći našim sugrađanima da imaju bolju budućnost."
FOTO/ Infovodice
Iz kategorije: Vijesti