Datum objave: 20. Studeni 2020

NOVI UDAR VIRUSA / Kako da nam korona nije dovoljna, ponovno je buknula epidemija ptičje gripe. Sva perad u Hrvatskoj mora u karantenu.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Visoko patogena influenca ptica (ptičja gripa) uzrokovana virusom podtipa H5N8 koja je već zahvatila petnaest europskih zemalja, pojavila se i u Hrvatskoj. Na snazi su mjere za sprječavanje širenja influence ptica koje su posjednici i uzgajivači peradi dužni provoditi. Konkretno, moraju onemogućavanje bilo kakav kontakta domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa. Osim toga obavezni su prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i uginuća peradi i ptica nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji.
Situacija je vrlo ozbiljna. Najteže je na farmi purana u Delovima kod Novigrada Podravskog, gdje, prema službeno još nepotvrđenim informacijama, moraju eutanazirati čak 60 000 purana zaraženih ptičjom gripom. Pronađeni virus pripada podtipu H5N8, za koji dosad nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi.
Slična je situacija u Bugarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Ukrajini, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj, Švedskoj i Francuskoj. Uz to visokopatogena influenca ptica divljih ptica potvrđena je u Poljskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Irskoj, Danskoj.
Nizozemsko ministarstvo poljoprivrede krajem proteklog tjedna naredilo je eutanaziju 200 tisuća pilića nakon što je visokozarazna ptičja gripa otkrivena na farmi u gradu Puiflijk na istoku zemlje. Eutanazija uključuje i ptice na drugim farmama u radijusu jednog kilometra. Velika Britanija je naredila klanje 13 000 ptica na farmi u Frodshamu u Cheshireu, nakon što su tamo pronađeni slučajevi zaraze.

Rizik za ljude od zaraze smatra se niskim, no Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Bolest se prema dosadašnjim spoznajama širi među pticama selicama koje ju prenose na domaću perad. Međutim kao i kod nekih drugih sojeva ptičje gripe, zabilježeni su izolirani slučajevi infekcije ljudi. Za sada je dobra vijest da nema prijenosa virusa ptičje gripe s čovjeka na čovjeka, međutim oprez je neophodan, a provođenje drastičnih mjera za suzbijanje zaraze prioritetno jer virolozi upozoravaju na mogućnost, promjene u genetskom sastavu virusa ptičje gripe zbog kojeg bi postao prenosiv među ljudima, što bi moglo dovesti do pandemije slične španjolskoj gripi 1918. godine.

Posljednje izbijanje visoko patogenog virusa  H5N8 pogodilo je Europi 2016. i 2017. godine kada je samo u Njemačkoj moralo biti eutanazirano više od 900 000 ptica.

Iz kategorije: Vijesti