Datum objave: 14. Studeni 2020

POČAST PRVOM HRVATSKOM SVETCU / Euharistijskim slavljem u Šibeniku, u posebnim epidemiološkim uvjetima, danas zaključena Godina svetog Nikole Tavelića

Diana Ferić
Diana Ferić

Svečano euharistijsko slavlje u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku na blagdan prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca Nikole Tavelića, u subotu 14. studenoga, predslavio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Kardinal Bozanić je u homiliji istaknuo da se vjerničkom zajedništvu hodočasničke Crkve na zemlji u ovom misnom slavlju pridružuju toliki štovatelji sv. Nikole Tavelića iz nebeske domovine, javlja IKA.

„Sv. Nikola Tavelić, kao prvi kanonizirani hrvatski svetac, na neki način sažimlje plodove svetosti u našem narodu, sve od 7. stoljeća. On simbolizira ono veliko mnoštvo iz hrvatskoga roda, one rijeke poznatih i nepoznatih, tolike majke i očeve, djedove i bake, djecu, mladiće i djevojke te starije osobe. Tolike pripadnike puka i plemstva, raznih crkvenih službi, redova, staleža i zanimanja, što ih je teško nabrojiti – to su mučenici i sveci za krst časni i slobodu zlatnu koji dođoše iz velike nevolje te su oprali haljine svoje i obijelili ih u krvi Jaganjčevoj. Oni su naši“, rekao je kardinal Bozanić.

Govoreći o svecima kao o onima koji nas uče izgrađivati zajedništvo s Bogom i među ljudima, istaknuo je da proglašenje sv. Nikole Tavelića svetim novi putokaz u našoj povijesti.

„Proglašenjem sv. Nikole Tavelića zablistala nam je slavna zvijezda i dobili smo novi putokaz na obzorju naše povijesti. Taj događaj, u tom povijesnom kairosu, u nama je probudio zdrav ponos, vratio nam pouzdanje i obnovio u narodu svijest međusobne pripadnosti i povezanosti“, rekao, među ostalim, kardinal Bozanić.

U koncelebraciji su bili predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, šibenski biskup Tomislav Rogić, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović te provincijal Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Josip Blažević.

 

Šibenski biskup Tomislav Rogić zaključio je danas Godinu sv. Nikole Tavelića za Šibensku biskupiju uU proglasu je uz ostalo kazao:

"Zahvaljujemo svemogućem Bog za proteklu pastoralnu godinu posvećenu sv. Nikoli Taveliću. Usprkos mnogim iskušenjima i posebnim uvjetima dogodilo se toliko toga lijepoga Bogu na slavu. Kroz proteklu godinu i prethodne tri godine priprave, održani su mnogi susreti i slavlja, od simpozija u čast našem Svecu, pokrenutog glasila Svetišta, tiskanog molitvenika, hodočašća po župama do hodočašća Nikolinom Bosnom i u Svetu zemlju, izložbe slika, nove pjesme, dokumentarni film, poštanska marka, medijski prijenosi slavlja, izrađeni kipovi svetog Nikole Tavelića i još mnogo toga. Ali najvažnijim držim, da nismo na sv. Nikolu zaboravili, da se njegovu zagovoru iznova ustrajnije utječemo i da u njegovom životu i žrtvi". 

Iz kategorije: Vijesti